Prawdziwa eksplozja smaków pomimo tego, że bałam się takiego połączenia. Słodkość śliwek przenika się ze smakiem wędzonej szynki szwarcwaldzkiej, do tego prażona kasza gryczana- dla mnie rewelacja.
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu a:
1 filet z kurczaka
10 śliwek suszonych
5 śliwek świeżych
100 g kaszy gryczanej prażonej
Składnik podstawowy dodatkowy:
100 g szynki szwarcwaldzkiej wędzonej
Składniki robocze:
Przyprawa do mięsa
100 ml bulionu
Sól do smaku
Pieprz
Rolada nadziana kaszą i śliwkami otulona szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości).
2.Filet kroimy na cieńsze płaty. Na desce rozkładamy szynkę szwarcwaldzką, na niej jeden płat kurczaka.
3.Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Układamy ugotowaną kaszę i suszone śliwki. Przykrywamy drugim płatem kurczaka.
4.Roladkę zwijamy w rulon tak żeby szynka owinęła całość. Mięso przekładamy w folie aluminiową i szczelnie zwijamy. Pieczemy przez 40 minut w 180*C.
5.Sos śliwkowy: Świeże śliwki pestkujemy. W garnku gotujemy bulion i wypestkowane śliwki. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze