Rolada ryżowo - marchewkowa z kolendrą, z nadzieniem pieczarkowo - podrobowym pachnącym tymiankiem i majerankiem. Taka przystawka zrobi furorę na niejednym przyjęciu.
Składniki:
Zestaw B
Składniki podstawowe z zestawu:
150 g suchego ryżu
2 duże marchewki (łącznie 300g)
200 g oczyszczonych pieczarek
Składnik podstawowy dodatkowy:
250 g wątróbki drobiowej
Składniki robocze:
1 łyżka oleju
1 łyżka żelatyny wieprzowej bez przypraw
2 łyżki wody
po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i majeranku
1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
1 - 2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
pieprz czarny mielony
sól
Rolada na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki posiekać i odparować na suchej patelni (ok. 15 min). Następnie dodać olej, oczyszczoną wątróbkę, tymianek oraz majeranek. Dusić 15 min, co jakiś czas mieszając.
2.Gdy całość przestygnie, posiekać lub grubo zmielić. Powstały farsz doprawić pieprzem i solą.
3.Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Marchewki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie (najlepiej al dente), odcedzić i wystudzić. Następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Ryż i marchewkę przełożyć do miski. Dodać kolendrę, Vegetę i pieprz do smaku. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać, aż się rozpuści. Upłynnioną żelatynę wlać do ryżu z marchewką i dokładnie wymieszać.
4.Z papieru do pieczenia wyciąć prostokąt o wymiarach 38 x 45 cm. Następnie rozsmarować masę ryżowo - marchewkową, tworząc prostokąt o wymiarach 26 x 36 cm.
5.Na wierzch wyłożyć przygotowany farsz, pozostawiając nieco wolnego miejsca na krawędziach.
6.Całość zwinąć w roladę, pomagając sobie papierem. Pakunek przełożyć np. do formy (13 x 39) i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
7.Z rolady usunąć papier. Przystawkę pokroić w plastry.
Komentarze