Rolada "mocno" czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

W poszukiwaniu inspiracji i nowych doświadczeń kulinarnych znalazłam wśród moich zbiorów przepis na krem czekoladowy, którego nigdy wcześniej nie próbowałam wykonać samodzielnie. Jednak... skąd bierzemy podstawowe przepisy, które później sami sobie udoskonalamy i interpretujemy po swojemu? Dlatego tez przepis na krem w mojej roladzie to parę groszy ode mnie, trzeba przecież zamieszać po swojemu:) Zapraszam wyszło pysznie!!!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt czekoladowy:

    - 5 dużych jaj
    - 1/3 szkl. cukru drobnego do wypieków
    - 1/2 szkl. mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 łyżki ciemnego kakao
    - 1 łyżka soku z cytryny

    Składniki na czekoladowy krem:

    - 3 duże żółtka
    - 1/3 szkl. cukru
    - 2 płaskie łyżki mielonej kawy zaparzone w ok. 1/3 szkl. wrzątku
    - 150 g gorzkiej dobrej czekolady
    - 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej
    - 400 ml śmietanki kremówki
    - 1 opakowanie (9g) śmietanfix + 1 łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:

    - 100 g rodzynek sułtańskich
    - wódka do namaczania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada "mocno" czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt. Piec ok. 20-25 minut, temp. 160 st. C, pilnować by nie wysychał. Wyjąć z piekarnika, przykryć wilgotną ściereczką, kolejno odwrócić tak by forma znajdowała się teraz u góry a ścierka na dole. Zdjąć pergamin i zwinąć nasz biszkopt w wilgotną ściereczkę - w formie rolady. Odłożyć do lodówki.

    Biszkopt piekłam na blaszce piekarnikowej!

    Dodatki oraz Krem: Rodzynki przełożyć do szklanego naczynia i zalać wrzątkiem, po ok. 10 min, odsączyć i zalać wódką. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (uwaga by się nie piekła!). Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić z fixem i pudrem. Żółtka utrzeć na parze z cukrem by powstała pulchna pianka, kolejno wlewać do żółtek przestudzony napar z kawy i ubijać całość do momentu zgęstnienia, powinien powstać mus. Dołożyć rozpuszczoną czekoladę - można te czynność również robić na parze by czekolada nie zastygała, na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę, miksować do połączenia. Dołożyć ubitą wcześniej śmietanę - wymieszać drewnianą łyżką. Krem odłożyć do lodówki by delikatnie stężał.

    Całość: Wyjąć biszkopt oraz krem. Biszkopt rozłożyć na pergaminie, wyłożyć krem i równomiernie rozsmarować pozostawiając marginesy po stronach zwijania, posypać odsączonymi rodzynkami. Zwijać roladę. Owinąć - zapakować w pergamin i chłodzić w lodówce min. 2 godz, przed podaniem oprószyć pudrem :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować