Rolada mięsno - ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonale nadaje się na samodzielne danie obiadowe , jak również przekąskę na ciepło.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa drobiowego z rosołu
    włoszczyzna z rosołu ( marchewka, seler, por, pietruszka, cebula)
    0,5 kg gotowanych ziemniaków
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 jajko
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    ser żółty
    łyżka masła

Rolada mięsno - ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obieramy i mielimy razem z warzywami, doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, dodajemy jajko oraz mąkę i wyrabiamy ciasto ( jeśli jest zbyt luźne dodajemy więcej mąki). Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na który wykładamy farsz mięsny. Zwijamy roladę i przekładamy ją do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Roladę smarujemy masłem i pieczemy w 170 stopniach około 30 minut. 10 minut przed upływem czasu posypujemy utartym żółtym serem.

Porady

Roladę podajemy z surówką lub sosem czosnkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy