Rolada mięsno - grzybowa.

0 (0 ocen)

  • 15 min

Moja ulubiona rolada z grzybami leśnymi.

  • 15 min

Składniki:

  • 1,20 kg cielęciny lub wieprzowiny bez kości albo piersi z indyka
    60 dag mieszanych grzybów leśnych
    2 cebule
    zioła świeże lub suszone
    1 / 2 pęczka cienkiego szczypiorku
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz

Rolada mięsno - grzybowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie oczyścić, obciąć trzony, starannie umyć, osączyć pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i oleju, wrzucić pokrojone grzyby i posiekaną cebulę, dusić, odparować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Mięso umyć, starannie osuszyć, rozbić na duży płat, oprószyć solą i pieprzem posypać świeżymi, drobno pokrojonymi ziołami lub pokruszonymi suszonymi, posmarować grzybowym farszem, zwinąć, spiąć albo zawiązać nitką.
  • 3. Roladę obsmażyć na pozostałym tłuszczu, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i upiec

Porady

Podawać z kapustą ugotowaną z grzybami oraz z ziemniakami purre.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy