Rolada mięsna z zielonym farszem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Karkówkę natarłam bardzo aromatycznymi przyprawami, nadziałam porem i zielonym groszkiem. Piekłam w sosie z wina, bulionu i cebuli. Wyszła bardzo soczysta, krucha i miękka. Można ją pokroić w cieńsze lub grubsze plastry i podawać na ciepło z sosem do obiadu albo na zimno jako przystawkę.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości
    10 kulek jałowca
    4 ziarna kardamonu
    1 łyżeczka kolendry
    1 łyżeczka gorczycy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    2-3 łyżki oleju
    1-2 łyżki sosu sojowego

    3 cebule
    1/2 szkl. bulionu
    1/2 szkl. białego wytrawnego wina

    Nadzienie:
    1 por
    100 g zielonego groszku, mrożony
    2-3 łyżki masła, do smażenia

    bawełniana nić do związania mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada mięsna z zielonym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę rozkrój w miarę cienko na duży prostokąt lub kwadrat. Płat mięsa można dodatkowo rozbić tłuczkiem.
  • 2. Ziarna jałowca, kolendry, gorczycy i środki z kardamonu włóż do młynka (do mielenia kawy) i zmiel na proszek. Przesyp do miseczki, dodaj też sól, pieprz i olej. Wymieszaj dobrze. Ma powstać pasta. Tą pastą nasmaruj mięso od wewnątrz.
  • 3. Pora wymyj, pokrój na 4 części. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pora i smaż go aż się lekko zeszkli, dorzuć groszek i chwilkę razem duś. Odstaw do przestudzenia.
  • Związana rolada
4. Na cały płat mięsa wyłóż farsz i zroluj je dosyć ciasno. Zwiąż ciasno bawełnianą nitką. Z wierzchu natrzyj resztą pasty z przyprawami i sosem sojowym.
  • Rolada przed pieczeniem 5. Cebulę obierz i pokrój w pióra, przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Na cebulę połóż mięso, wlej też bulion i wino. Mięso zapiekaj najpierw przez 30 minut w 180 st. C i pod przykryciem, a potem zmniejsz temp. do 160 st. C i piecz je ok. 1 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia ściągnij pokrywę a mięso ostrożnie polej sosem.
  • 6. Po wyjęciu z piekarnika zostaw mięso na 10-15 minut, by odpoczęło. Potem pokrój w dowolnej grubości plastry. Podawaj z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek zielony Karkówka Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować