Rolada mięsna z zielonym farszem

  • wyświetlono: 547 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Karkówkę natarłam bardzo aromatycznymi przyprawami, nadziałam porem i zielonym groszkiem. Piekłam w sosie z wina, bulionu i cebuli. Wyszła bardzo soczysta, krucha i miękka. Można ją pokroić w cieńsze lub grubsze plastry i podawać na ciepło z sosem do obiadu albo na zimno jako przystawkę.

Iwona75
  • 150min

Składniki

1 kg karkówki bez kości
10 kulek jałowca
4 ziarna kardamonu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2-3 łyżki oleju
1-2 łyżki sosu sojowego

3 cebule
1/2 szkl. bulionu
1/2 szkl. białego wytrawnego wina

Nadzienie:
1 por
100 g zielonego groszku, mrożony
2-3 łyżki masła, do smażenia

bawełniana nić do związania mięsa

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada mięsna z zielonym farszem

  • 1. Karkówkę rozkrój w miarę cienko na duży prostokąt lub kwadrat. Płat mięsa można dodatkowo rozbić tłuczkiem.
  • 2. Ziarna jałowca, kolendry, gorczycy i środki z kardamonu włóż do młynka (do mielenia kawy) i zmiel na proszek. Przesyp do miseczki, dodaj też sól, pieprz i olej. Wymieszaj dobrze. Ma powstać pasta. Tą pastą nasmaruj mięso od wewnątrz.
  • 3. Pora wymyj, pokrój na 4 części. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pora i smaż go aż się lekko zeszkli, dorzuć groszek i chwilkę razem duś. Odstaw do przestudzenia.
  • Związana rolada
4. Na cały płat mięsa wyłóż farsz i zroluj je dosyć ciasno. Zwiąż ciasno bawełnianą nitką. Z wierzchu natrzyj resztą pasty z przyprawami i sosem sojowym.
  • Rolada przed pieczeniem5. Cebulę obierz i pokrój w pióra, przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Na cebulę połóż mięso, wlej też bulion i wino. Mięso zapiekaj najpierw przez 30 minut w 180 st. C i pod przykryciem, a potem zmniejsz temp. do 160 st. C i piecz je ok. 1 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia ściągnij pokrywę a mięso ostrożnie polej sosem.
  • 6. Po wyjęciu z piekarnika zostaw mięso na 10-15 minut, by odpoczęło. Potem pokrój w dowolnej grubości plastry. Podawaj z sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadporkarkówkaWielkanocświętaduszone mięsoboże narodzeniegroszek zielonyrolada mięsnaobiad z mięsempieczona karkówkaprzepis_miesiąca1000nadziewana karkówkakarkówka z farszemmięsa świątecznerolada na świętafarsz do mięsa

Komentarze

Podobne przepisy

Ziemniaki polane sosem serowym

Dodane przez: Martuska88

Ziemniaki z mięsnym farszem

Przepis dostałam od koleżanki jednak...

Paszteciki

Dodane przez: paolineczka

Paszteciki z farszem mięsnym

Pyszne paszteciki idealne do czerwonego...

Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem

Dodane przez: Gregorhspeed

Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem

Co zrobić z ugotowanym mięsem drobiowym...

pierś nadziewana zielonymi warzywami

Dodane przez: monikaT83

Pierś z zielonym farszem

Pyszna,sycąca propozycja na nadziewaną...

Rolada z indyka z pieczarkowym farszem

Dodane przez: Bo-Bożena

Rolada z indyka z pieczarkowym farszem

Rolada z indyka - dobrze smakuje...

danie

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Rolada mięsna z jajecznicą

Jedliście taką roladę? Mięso mielone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE