Rolada malinowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne ciacho

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    0,5 szkl cukru
    0,5 szkl mąki
    szczypta proszku do pieczenia

    2 szkl malin
    250 g sera białego
    0,5 szkl mleka
    3-4 łyżki cukru
    4 łyżeczki żelatyny
    czekolada do polania


Rolada malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, ciasto ubijać jeszcze przez kilka minut, Wylać na przygotowaną dużą formę wyłożoną papierem. Piec w temp 180 st przez 12-15 min. Ciasto wyjąć na ściereczkę, odkleić papier i zwinąć razem ze ściereczką do przestygnięcia. Po ok 40 min można delikatnie rozwinąć by wystygła.

    Żelatynę rozpuścić w ok pół szkl wrzątku. Do kubka blendera włożyć ser, mleko, cukier i 1 szkl malin, Porządnie zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę i wstawić masę do lodówki by nieco zgęstniała. Kiedy masa jest juz gęsta posmarować roladę, wysypać trochę całych malin i zwinąć roladę. Następnie ciasno owinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Do dekoracji polać czekoladą i ułożyć resztę malin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy