Rolada makowo-orzechowa

0 (0 ocen)

Rolada smaczna i efektownie wygląda.

Składniki:

  • Biszkopt :
    jajka - 5 szt
    mak mielony suchy - 3/4 szkl
    mąka - 3/4 szkl
    cukier - 3/4 szkl
    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    sól - szczypta
    Masa serowa :
    ser biały - 1 kostka (250 g)
    cukier - 3 łyżki
    śmietana kremówka - 250 ml
    żelatyna - 1 łyżeczka
    kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
    orzechy włoskie tarte - 4 łyżki
    Polewa czekoladowa :
    gorzka czekolada
    orzechy włoskie - 4 szt

Rolada makowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem.
  • 2. Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką.
  • 3. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut. Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę.
  • 5. MASA SEROWA:

    Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski.
  • 6. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować.
  • 7. Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać.
    Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier.
  • 8. Polewa czekoladowa :
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę. Orzechy włoskie posiekać, posypać nimi roladę. Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy