Rolada makowa z kremem w dwóch kolorach w wersji light

0 (0 ocen)

Oto kolejna propozycja na wypiek w stylu fit...tym razem odsłona świąteczna. Rolada jest bardzo delikatna i leciutka. Z pewnością znajdzie się na moim tegorocznym świątecznym stole. Porcja 100 g to tylko 120 kcal,zapraszam:)

Składniki:

  • Biszkopt:

    2 jajka rozm. M
    2 łyżki mąki pszennej – 40 g
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej- 10 g
    1 łyżeczka maku -10g
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka erytrolu
    3-4 łyżki wody

    Przełożenie:

    500 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
    2 łyżeczki stevii
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1,5 łyżki żelatyny
    2-3 krople aromatu rumowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada makowa z kremem w dwóch kolorach w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1b8j9tm 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. W miseczce wymieszać oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Następnie przesiać i dodać mak, wymieszać delikatnie po raz drugi. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i miksować do czasu rozpuszczenia.
  • image-1s8xtg9 2. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników.
  • image-22vri3t 3. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników.
  • image-16s54m3 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 12-16 minut. Wyjąć, położyć na suchej i czystej ściereczce papierem do góry. Zdjąć papier ostrożnie i zwinąć roladę razem ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia.
  • image-27qgsvj 5. Przełożenie:
    Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do miski przełożyć jogurt, dodać stevię i ubić mikserem. Stopniowo stale mieszając dodawać rozpuszczoną żelatynę.
  • image-1ym5kar 6. Następnie masę podzielić na pół. Do jednej części dodać kawę rozpuszczalną i dokładnie wymieszać. Do drugiej dodać aromat rumowy i również wymieszać. Odłożyć do lodówki na max. 5 minut, nie dłużej bo masa zbyt mocno stężeje.
  • image-2108sl1 7. Wykonanie:
    Biszkopt przełożyć na folię spożywczą. Na cieście rozłożyć krem, układając kolory na przemian ( układać wzdłuż dłuższego boku). Delikatnie ale w miarę ściśle zrolować. Zabezpieczyć folią aluminiową ( kilka krotnie zawinąć). Odłożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem pokroić na plastry.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować