Oto kolejna propozycja na wypiek w stylu fit...tym razem odsłona świąteczna. Rolada jest bardzo delikatna i leciutka. Z pewnością znajdzie się na moim tegorocznym świątecznym stole. Porcja 100 g to tylko 120 kcal,zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka rozm. M
2 łyżki mąki pszennej – 40 g
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej- 10 g
1 łyżeczka maku -10g
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka erytrolu
3-4 łyżki wody
Rolada makowa z kremem w dwóch kolorach w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. W miseczce wymieszać oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Następnie przesiać i dodać mak, wymieszać delikatnie po raz drugi. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i miksować do czasu rozpuszczenia.
2.Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników.
3.W dwóch partiach dodać sypkie składniki i wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników.
4.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 12-16 minut. Wyjąć, położyć na suchej i czystej ściereczce papierem do góry. Zdjąć papier ostrożnie i zwinąć roladę razem ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia.
5.Przełożenie:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do miski przełożyć jogurt, dodać stevię i ubić mikserem. Stopniowo stale mieszając dodawać rozpuszczoną żelatynę.
6.Następnie masę podzielić na pół. Do jednej części dodać kawę rozpuszczalną i dokładnie wymieszać. Do drugiej dodać aromat rumowy i również wymieszać. Odłożyć do lodówki na max. 5 minut, nie dłużej bo masa zbyt mocno stężeje.
7.Wykonanie:
Biszkopt przełożyć na folię spożywczą. Na cieście rozłożyć krem, układając kolory na przemian ( układać wzdłuż dłuższego boku). Delikatnie ale w miarę ściśle zrolować. Zabezpieczyć folią aluminiową ( kilka krotnie zawinąć). Odłożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem pokroić na plastry.
Smacznego!
Komentarze