Rolada makowa mojej teściowej:-)

4.49 (189 ocen)

  • 60 min

Rolada ma niesamowicie mięciutki biszkopt. Jest prosta i pyszna.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    6 łyżek mąki pszennej
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    Na masę:
    30 dag maku (2 pełne szklanki suchego maku)
    Kostka margaryny
    Szklanka cukru
    3 jajka
    Olejek waniliowy
    100 g rodzynek
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rolada makowa mojej teściowej:-) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukier i ubijać, aż piana będzie lśniąca i gęsta. Wlać żółtka, dalej mieszając, wsypywać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej.
  • 2. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy. Piec w 170 st. C ok 20 minut. Wylać do formy na ściereczkę, zerwać papier . Zwinąć ciasto ze ściereczką w rulon, wystudzić.
  • 3. Mak zalać wrzątkiem i wstawić na 2 godz. do lodówki.
    Odcedzić zmielić 2 razy. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mak, sparzone rodzynki oraz olejek. Dokładnie wymieszać.
  • 4. Margarynę rozpuścić w rondelku.
    Do gorącej przekładać po łyżce masę makową, ciągle mieszając. Trzymając na małym ogniu, smażyć aż wszystko się połączy (ok.10 min.).
  • 5. Ciasto ostrożnie rozwinąć. Nałożyć gorącą masę na zimny biszkopt i zwinąć roladę. Smacznego:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować