Rolada makowa mojej teściowej:-) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukier i ubijać, aż piana będzie lśniąca i gęsta. Wlać żółtka, dalej mieszając, wsypywać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej.
2.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy. Piec w 170 st. C ok 20 minut. Wylać do formy na ściereczkę, zerwać papier . Zwinąć ciasto ze ściereczką w rulon, wystudzić.
3.Mak zalać wrzątkiem i wstawić na 2 godz. do lodówki.
Odcedzić zmielić 2 razy. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mak, sparzone rodzynki oraz olejek. Dokładnie wymieszać.
4.Margarynę rozpuścić w rondelku.
Do gorącej przekładać po łyżce masę makową, ciągle mieszając. Trzymając na małym ogniu, smażyć aż wszystko się połączy (ok.10 min.).
5.Ciasto ostrożnie rozwinąć. Nałożyć gorącą masę na zimny biszkopt i zwinąć roladę. Smacznego:-)
Komentarze