Rolada makowa

0 (0 ocen)

Ciasto jest pyszne cała moja rodzina je uwielbia

Składniki:

  • 3/4 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    4 żółtka
    40 dag mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany
    puszka masy makowej
    kandyzowana skórka pomarańczowa cukier puder

Rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier puder,proszek do pieczenia wbijamy żółtka, dodajemy posiekaną margarynę i śmietanę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto i dzielimy na 3 części. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąty. Każdy prostokąt smarujemy masą makową i zwijamy. Rolady zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Komentarze

Podobne przepisy