ROLADA MAKOWA

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Rolada idealna na święta, ale także na inne okazje. Jest naprawdę smaczna i nie wymaga większych zdolności i zachodu. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 3 szklanki
    - drożdże: 50 gramów
    - cukier: 80 gramów
    - śmietana 12%: 0.5 szklanki
    - masło: 200 gramów
    - cukier waniliowy: 16 gramów
    - żółtka: 4 sztuki
    MASA:
    - masa makowa gotowa: 400 gramów
    - białka jaj: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodać do nich roztrzepane ze śmietaną żółtka. Mąkę przesiać dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło, drożdże z żółtkami i ugnieść ciasto. Ostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • 2. Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do masy makowej. Delikatnie połączyć.Ja używam gotowej masy - skraca to czas przygotowywania, a masa jest przepyszna.
  • 3. Ciasto rozwałkować na sporej wielkości prostokąt.(Ja używam do pieczenia dużej (długiej) keksówki. Jeśli chcesz upiec 2 mniejsze ciasta użyj 2 krótkich keksówek, ciasto musisz wtedy podzielić na 2 części.) Rozsmarować na nim masę makową. Zwinąć w rulon, przełożyć na papier do pieczenia i ułożyć w formie. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 15-25 minut.
  • ROLADA MAKOWA (2) 4. Wierzch ciasta posmarować delikatnie wodą. Piec w temperaturze 180*C przez około 50 minut. Po upieczeniu wyjąć , lekko ostudzić, polać białym lukrem lub posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować