Rolada idealna na święta, ale także na inne okazje. Jest naprawdę smaczna i nie wymaga większych zdolności i zachodu. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodać do nich roztrzepane ze śmietaną żółtka. Mąkę przesiać dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło, drożdże z żółtkami i ugnieść ciasto. Ostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
2.Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do masy makowej. Delikatnie połączyć.Ja używam gotowej masy - skraca to czas przygotowywania, a masa jest przepyszna.
3.Ciasto rozwałkować na sporej wielkości prostokąt.(Ja używam do pieczenia dużej (długiej) keksówki. Jeśli chcesz upiec 2 mniejsze ciasta użyj 2 krótkich keksówek, ciasto musisz wtedy podzielić na 2 części.) Rozsmarować na nim masę makową. Zwinąć w rulon, przełożyć na papier do pieczenia i ułożyć w formie. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 15-25 minut.
4.Wierzch ciasta posmarować delikatnie wodą. Piec w temperaturze 180*C przez około 50 minut. Po upieczeniu wyjąć , lekko ostudzić, polać białym lukrem lub posypać cukrem pudrem
Komentarze