Rolada lodowa o smaku ciasteczkowo bazyliowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nastała pora na domowe lody. Te wyszły rewelacyjne - słodkie, kremowe z nutą orzechów i bazylii. Robi się je bardzo szybko a smak domowych lodów jest bezcenny.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 330 ml śmietany 30%
    2 jajka
    2 łyżki ciepłej wody
    10 łyżek cukru
    150 g markiz orzechowych
    Garść świeżej bazylii
    2 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Rolada lodowa o smaku ciasteczkowo bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy sobie trzy miski. Do jednej oddzielamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z 5 łyżkami cukru. Żółtka ubijamy z resztą cukru i ciepłą wodą na puszystą, żółtą masę. Do trzeciej miski wlewamy śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Partiami do żółtek dodajemy po łyżce ubitej piany z białek i śmietankę. Całość mieszamy bardzo delikatnie. Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy orzechowe ciastka. Resztę ciastek blend ujemy z bazylią na gładki pył. Ciastka oraz płatki migdałowe przekładamy do lodowej masy, ponownie mieszamy. Masę przelewamy do foremki. Wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować