Rolada lasagne z młodą kapustą

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Mielona wieprzowina zawinięta w liściach młodej kapusty, pieczona w sosie pomidorowym. Uzupełnieniem dania są falujące płaty makaronu lasagne z żółtym serem, co sprawia, że danie jest kompletne.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
    1 jajko
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz czarny mielony
    1 główka młodej kapusty
    6 płatów makaronu lasagne
    150 g sera żółtego gouda w plasterkach

    SOS:

    3 szklanki przecieru pomidorowego
    czosnek granulowany
    sól
    pieprz czarny mielony
    papryka słodka mielona
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Rolada lasagne z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta 1. Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę. Po paru minutach odkładać liście. Liście powinny być miękkie.
    Makaron lasagne ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Gotować krótko do 5min w dużej ilości wody. Wykładać na ściereczkę każdy płatek oddzielnie.
    Mięso najlepiej zmielić samemu na drobnym sitku. Dodać jajko, musztardę, rozgnieciony czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając dobrze solą i pieprzem.
    Na płaskiej powierzchni rozłożyć folię spożywczą i układać na niej liście kapusty, tak aby zachodził jeden na drugi.
  • Mięso 2. Na ułożony prostokąt wyłożyć mięso, zostawiając wolne brzegi.
  • Ser żółty 3. Rozłożyć na całej powierzchni mięsa ugotowane płaty makaronu, a następnie plasterki żółtego sera.
  • Zwijanie 4. Zwinąć całość w roladę wzdłuż dłuższego brzegu przy pomocy foli spożywczej. Przełożyć do natłuszczonej formy i usunąć folię. Roladę można przeciąć na pół, zabezpieczając brzegi pozostałymi liśćmi.
  • Sos 5. Przecier pomidorowy doprawić i wylać na roladę. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 50 min. Pod koniec można ściągnąć pokrywkę i zwiększyć temperaturę do 200*C, aby rolada się przypiekła. Po upieczeniu odstawić na 10 min i pokroić w grube plastry polewając sosem pomidorowym. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Lasagne Mięso Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować