Rolada kakaowo- orzechowa z masą kawową i wiśniami z nalewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowo-orzechowy:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie po łyżce dodawać cukier i nadal ubijać na wysokich obrotach miksera. Dodawać po jednym żółtku na przemian z mąką i proszkiem i delikatnie mieszać łyżka. Dodać kakao, orzechy i kawę. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczenie ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjąć ciasto z pieca lekko wystudzić a następnie przełożyć na ściereczkę i wraz ze ściereczką zwinąć w rulon.
2.Masa kakaowo-orzechowa:
W kąpieli wodnej ubić jajka i żółtka wraz z cukrem do białości, zestawić garnek z ognia i jeszcze chwilę ubijać przez ok. 1-2 minuty. Masę wystudzić. Masło utrzeć na puch dodać masę jajeczna partiami oraz kawę i alkohol.
3.Biszkopt rozwinąć i lekko napaczowac no. Zaparzoną kawa z 1 łyżka alkoholu z obu stron. Rozsmarować masę - część masy zostawić do dekoracji. I na środku poukładać wiśnie, biszkopt ponownie zwinąć w rulon. Czekoladę rozpuścić ze śmietanka i wyłożyć na roladę, udekorować siekanymi orzechami, masa kawową i wiśniami.
Porady
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Jeśli nie mamy wiśni z nalewki możemy użyć np. wiśnie z kompotu.
Komentarze