Rolada kakaowo- orzechowa z masą kawową i wiśniami z nalewki

4.86 (7 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto dla wielbicieli orzechowo- kawowych smaków z procentami.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt kakaowo- orzechowy:
    5 jajek
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki kawy prawdziwej
    1 łyżka mielonych orzechów włoskich
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kawowa:
    2 jajka
    3 żółtka
    125 gr. cukru kryształu
    20 dag masła
    2 łyżki mocno zaparzonej kawy
    1 łyżka alkoholu

    tabliczka czekolady deserowej
    2 łyżki śmietanki
    1 szklanka wiśni z nalewki

    Siekane orzechy do dekoracji

    Forma: duża blaszka z piekarnika
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Rolada kakaowo- orzechowa z masą kawową i wiśniami z nalewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowo-orzechowy:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie po łyżce dodawać cukier i nadal ubijać na wysokich obrotach miksera. Dodawać po jednym żółtku na przemian z mąką i proszkiem i delikatnie mieszać łyżka. Dodać kakao, orzechy i kawę. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczenie ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjąć ciasto z pieca lekko wystudzić a następnie przełożyć na ściereczkę i wraz ze ściereczką zwinąć w rulon.
  • 2. Masa kakaowo-orzechowa:

    W kąpieli wodnej ubić jajka i żółtka wraz z cukrem do białości, zestawić garnek z ognia i jeszcze chwilę ubijać przez ok. 1-2 minuty. Masę wystudzić. Masło utrzeć na puch dodać masę jajeczna partiami oraz kawę i alkohol.
  • 3. Biszkopt rozwinąć i lekko napaczowac no. Zaparzoną kawa z 1 łyżka alkoholu z obu stron. Rozsmarować masę - część masy zostawić do dekoracji. I na środku poukładać wiśnie, biszkopt ponownie zwinąć w rulon. Czekoladę rozpuścić ze śmietanka i wyłożyć na roladę, udekorować siekanymi orzechami, masa kawową i wiśniami.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Jeśli nie mamy wiśni z nalewki możemy użyć np. wiśnie z kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować