Rolada kakaowa z wiśniami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperature pokojową.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy partiami cukier następnie, żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek. Dosypujemy startą drobniutko czekoladę. Mieszamy za pomocą łyżki, tylko do połącznia składników. Ciasto rozprowadzamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, przez 15 minut. Jeszcze gorące ciasto wykłądamy na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem i odrazu zwijamy w rulon. Pozostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, odstawiamy by napęczniała.
Owoce umieszczamy w rondelku, dosypujemy cukier, podrzewamy, aż cukier rozpuści się. Dodajemy cytrynę i wodę z mąką, mieszamy. Frużelinę podgrzewamy, lecz nie dopuszczamy by się zagotowała. Zdejmujemy z palnika i do gorącej dolewamy żelatynę, dokładnie mieszamy. Pozdostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy z fixsem na sztywno, dosypujemy cukier puder, ubijamy.
Wystudzoną roladę rozwijmay, smarujemy frużeliną, na frużelinę umieszczamy bitą śmietanę następnie, zwijamy w rulon.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w rondelku na małym ogniu.
Polewą czekoladową polewamy roladę i umieszczamy na noc w lodówce.
Smacznego.
Komentarze