Rolada kakaowa z wiśniami i bitą śmietaną

4.49 (196 ocen)

  • 45 min

Taka rolada zachwyci wszyskich gości...

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 jajka
    100 g drobnego cukru do wypieków
    100 g mąki
    4 łyżki kakao
    30 g startej czekolady
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Frużelina wiśniowa
    250 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych
    1 łyżeczka żelatyny w proszku
    3 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

    Krem śmietanowy:
    500 ml śmietany 30%
    1 śmietan - fix
    4 łyżki cukru pudru

    Polewa:
    100 g czekolady mlecznej lub deserowej
    30 g masła
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada kakaowa z wiśniami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperature pokojową.
    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy partiami cukier następnie, żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek. Dosypujemy startą drobniutko czekoladę. Mieszamy za pomocą łyżki, tylko do połącznia składników. Ciasto rozprowadzamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, przez 15 minut. Jeszcze gorące ciasto wykłądamy na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem i odrazu zwijamy w rulon. Pozostawiamy do wystudzenia.
    ​Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, odstawiamy by napęczniała.
    Owoce umieszczamy w rondelku, dosypujemy cukier, podrzewamy, aż cukier rozpuści się. Dodajemy cytrynę i wodę z mąką, mieszamy. Frużelinę podgrzewamy, lecz nie dopuszczamy by się zagotowała. Zdejmujemy z palnika i do gorącej dolewamy żelatynę, dokładnie mieszamy. Pozdostawiamy do wystudzenia.
    Śmietanę ubijamy z fixsem na sztywno, dosypujemy cukier puder, ubijamy.
    Wystudzoną roladę rozwijmay, smarujemy frużeliną, na frużelinę umieszczamy bitą śmietanę następnie, zwijamy w rulon.
    Czekoladę rozpuszczamy z masłem w rondelku na małym ogniu.
    Polewą czekoladową polewamy roladę i umieszczamy na noc w lodówce.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Wiśnie Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować