Rolada kakaowa z kremem czekoladowo-bananowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj biszkopt. Jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Gdy się cukier rozpuści wsyp mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i wymieszaj całość dokładnie łyżką. Przełóż do formy o
wymiarach 24 na 38 cm. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni. Gdy rolada lekko przestygnie
zwiń ją w bawełnianą ściereczkę tworząc lekki rulon.
2.Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść w ¼ szklanki wrzątku. W mleku rozmieszaj kawę rozpuszczalną, dodaj
bitą śmietanę w proszku i dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj tężejącą żelatynę i ponownie zmiksuj całość.
3.Na wystudzony biszkopt wyłóż porcje kremu (kilka łyżek kremu odłóż na dekoracje wierzchu), pokrojone
podłużne kawałki banana i zwiń ponownie roladę w rulon lub okrąg. Wierzch posmaruj odłożoną częścią
kremu, posyp czekoladą i udekoruj kawałkami truskawek.
Komentarze