Rolada kakaowa z kremem czekoladowo-bananowym i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Na moim stole jako desery króluje przede wszystkich kremowe, lekkie ciasta.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250ml
    Składniki ciasta:
    4 jaja
    4 łyżki mąki pszennej
    Łyżka kakao
    4 łyżki cukru
    Płaska łyżeczka proszku do pieczenia


    Składniki kremu:
    1,5 szklanki mleka
    3 łyżeczki żelatyny+1/4 szklanki wrzątku
    1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 opakowania bitej śmietany w proszku
    Banan


    Ponadto:
    Truskawki lub maliny do dekoracji
    Starta czekolada –około pół szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Rolada kakaowa z kremem czekoladowo-bananowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj biszkopt. Jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Gdy się cukier rozpuści wsyp mąkę
    wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i wymieszaj całość dokładnie łyżką. Przełóż do formy o
    wymiarach 24 na 38 cm. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni. Gdy rolada lekko przestygnie
    zwiń ją w bawełnianą ściereczkę tworząc lekki rulon.
  • 2. Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść w ¼ szklanki wrzątku. W mleku rozmieszaj kawę rozpuszczalną, dodaj
    bitą śmietanę w proszku i dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj tężejącą żelatynę i ponownie zmiksuj całość.
  • 3. Na wystudzony biszkopt wyłóż porcje kremu (kilka łyżek kremu odłóż na dekoracje wierzchu), pokrojone
    podłużne kawałki banana i zwiń ponownie roladę w rulon lub okrąg. Wierzch posmaruj odłożoną częścią
    kremu, posyp czekoladą i udekoruj kawałkami truskawek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować