Rolada kakaowa z borówkami

0 (0 ocen)

Delikatna , pyszna ,...

Składniki:

  • CIASTO
    jajka 5 sztuk
    mąka tortowa 3 łyżki
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    kakao 1 łyżka
    cukier puder 5 łyżek
    proszek do pieczenia 1/.2 łyżeczki
    KREM
    jogurt grecki 350 mililitrów
    cukier trzcinowy 2 łyżki
    żelatyna 1 łyzka
    DODATKOWO
    borówka amerykańska 25 dkg
    czekolada gorzka 6 kostek
    śmietana 2 łyżki

Rolada kakaowa z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Jajka ubić z cukrem mikserem na najwyższych obrotach, dodać mąki delikatnie wymieszać.
    Przelać ciasto na blaszkę, wygładzić.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 15- 20 minut.
    Żelatynę zalać gorącą wodą, odstawić .
    Jogurt ubijać mikserem na średnich obrotach z dodatkiem cukru.
    Zwiększyć obroty miksera, dodać rozpuszczoną żelatynę w kąpieli wodnej.
    Odstawić na 20 - 30 minut żeby jogurt się ściągnął.
    Tężejący krem , wymieszać z umytymi, osuszonymi borówkami.
    Masę rozsmarować na cieście, zwinąć, odstawić do lodówki na 2- 3 godziny.
    Przed podaniem dekorować rozpuszczoną czekoladą.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy