Rolada jogurtowa z galaretką

4.5 (159 ocen)

  • 45 min

Pyszna i delikatna, nie za słodka - idealna do kawy :)

  • 45 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    3 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA JOGURTOWA:
    400 g gęstego jogurtu naturalnego
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    1 szklanka śmietanki 30 %

    2 opakowania dowolnej galaretki (u mnie o smaku gruszkowym)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada jogurtowa z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę, dodając cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle ubijając. Piec ok 15-20 minut (do suchości zapałki) w 180 stopniach.
    Upieczone ciasto wyłożyć dnem do góry na ściereczkę i od razu zwinąć w roladę. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. MASA:Galaretki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu i włożyć do lodówki, by stężała (można zmniejszyć odrobinę ilość wody). Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać, a gdy się rozpuści wymieszać z jogurtem. Dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Stężałą galaretkę pokroić w kostkę i dodać do masy.
  • 3. Ostudzone ciasto odwinąć, wyjąć ściereczkę. Na cieście rozsmarować część masy. Ponownie zrolować. Wierzch rolady również posmarować masą. Odstawić do lodówki.
  • 4. UWAGA: Ilość masy wystarcza na przygotowanie 2 takich rolad, więc od razu radzę upiec 2 biszkopty :)

Porady

Jeśli użyjemy różnych galaretek, rolada będzie ładniejsza i bardziej kolorowa :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować