Rolada jogurtowa z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę, dodając cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle ubijając. Piec ok 15-20 minut (do suchości zapałki) w 180 stopniach.
Upieczone ciasto wyłożyć dnem do góry na ściereczkę i od razu zwinąć w roladę. Odstawić do wystygnięcia.
2.MASA:Galaretki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu i włożyć do lodówki, by stężała (można zmniejszyć odrobinę ilość wody). Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać, a gdy się rozpuści wymieszać z jogurtem. Dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Stężałą galaretkę pokroić w kostkę i dodać do masy.
3.Ostudzone ciasto odwinąć, wyjąć ściereczkę. Na cieście rozsmarować część masy. Ponownie zrolować. Wierzch rolady również posmarować masą. Odstawić do lodówki.
4.UWAGA: Ilość masy wystarcza na przygotowanie 2 takich rolad, więc od razu radzę upiec 2 biszkopty :)
Porady
Jeśli użyjemy różnych galaretek, rolada będzie ładniejsza i bardziej kolorowa :)
Komentarze