Rolada jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach, odciskam nadmiar soku. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Jabłka mieszam z 2 łyżeczkami cukru kryształu, 1 łyżeczką cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki cynamonu. Jabłka wykładam na blachę. Białka ubijam na sztywną piane z odrobiną soli. Dodaję 1/2 szklanki cukru kryształu i ubijam na lśniącą pianę. Do białek dodaję żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam, Ciasto wylewam na jabłka i wyrównuję na mniej więcej równy prostokąt. Piekę ok 25 min. w tem 180*C na złoty kolor. Jeszcze ciepłe ciasto przekładam na zwilżoną ściereczkę i zwijam roladę. Gdy ostygnie polewam lukrem. Smacznego
Porady
Lukier robię zawsze sama 3 łyżki cukru pudru i odrobina gorącej wody mieszam i gotowe.
Komentarze