Rolada jabłkowa

4.5 (184 ocen)

  • 15 min

Rolada jest prosta wykonaniu, smaczna i tania. Każdy z nas lubi coś słodkiego czy mały czy duży.

  • 15 min

Składniki:

  • 6 średnich jabłek
    2 łyżeczki cukru kryształu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    4 duże jajka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    3/4 szklanki mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach, odciskam nadmiar soku. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Jabłka mieszam z 2 łyżeczkami cukru kryształu, 1 łyżeczką cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki cynamonu. Jabłka wykładam na blachę. Białka ubijam na sztywną piane z odrobiną soli. Dodaję 1/2 szklanki cukru kryształu i ubijam na lśniącą pianę. Do białek dodaję żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam, Ciasto wylewam na jabłka i wyrównuję na mniej więcej równy prostokąt. Piekę ok 25 min. w tem 180*C na złoty kolor. Jeszcze ciepłe ciasto przekładam na zwilżoną ściereczkę i zwijam roladę. Gdy ostygnie polewam lukrem. Smacznego

Porady

Lukier robię zawsze sama 3 łyżki cukru pudru i odrobina gorącej wody mieszam i gotowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować