Rolada imprezowa ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozmrażamy szpinak, dodajemy sól, pieprz, czosnek. Studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka i mąkę – dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją delikatnie do szpinaku. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier smarujemy dodatkowo olejem - unikniemy tym samym rozwarstwienia sie ciasta i ciasto łatwo nam odejdzie od papieru) i pieczemy 15 minut w 190 stopniach. Od razu po upieczeniu zwijamy jak roladę. Po wystygnięciu smarujemy serkiem i układamy łososia. Ciasno zwijamy roladę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki – najlepiej na noc.
Porady
Zamiast olejem smarować papier do pieczenia, możemy dodać go do ciasta, uzyskamy ten sam efekt ;]
Komentarze