Rolada imprezowa ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Łatwa, efektowna i smaczna rolada na każdą okazję!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka masła
    4 jajka
    2 łyżki mąki
    2 serki TUREK naturalne
    łosoś w plastrach 400g
    2 łyżki oleju rzepakowego

Rolada imprezowa ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozmrażamy szpinak, dodajemy sól, pieprz, czosnek. Studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka i mąkę – dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją delikatnie do szpinaku. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier smarujemy dodatkowo olejem - unikniemy tym samym rozwarstwienia sie ciasta i ciasto łatwo nam odejdzie od papieru) i pieczemy 15 minut w 190 stopniach. Od razu po upieczeniu zwijamy jak roladę. Po wystygnięciu smarujemy serkiem i układamy łososia. Ciasno zwijamy roladę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki – najlepiej na noc.

Porady

Zamiast olejem smarować papier do pieczenia, możemy dodać go do ciasta, uzyskamy ten sam efekt ;]

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy