Rolada "Huragan" z marmoladą i truskawkami

4.48 (172 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszna rolada, której przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Ciasto biszkoptowe jest delikatne i aksamitne. Na pewno jeszcze nieraz wykorzystam ten przepis do innych wypieków.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • jajka 6 szt,
    cukier 110 g,
    mąka 100 g,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    mleko w proszku 20 g,
    mleko 60 ml,
    olej 50 ml,
    kakao 2 łyżki,
    marmolada truskawkowa 100 g,
    czekolada gorzka 50 g,
    mleko do polewy 5 łyżek,
    truskawki 3- 4 szt,
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Rolada "huragan" z marmoladą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Wlać mleko i zmiksować. Na koniec wlać olej i ponownie zmiksować. Białka ubić na pianę, dodać 60 g cukru i ponownie zmiksować. Odłożyć 3 łyżki piany, a resztę piany dodać do przygotowanej wcześniej masy. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i odłożoną pianę. Całość dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw wylać masę jasną, a nią wylać masę ciemną i równomiernie ją rozprowadzić. Trzonkiem nożna ciasto ponacinać w odstępach 0,5 - 1 cm. Należy zacząć nacinanie wzdłuż dłuższego boku blachy (tego co ma 35 cm) i od brzegu blachy do drugiego brzegu blachy bez odrywania rysować proste linie. Następnie ciasto identycznie ponacinać wzdłuż krótszego boku. Ciasto piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczenie ciasto wyłożyć na ściereczkę jasną stroną ku górze i zwinąć w roladę zaczynając od krótszego boku. Lekko ostudzoną roladę rozwinąć i posmarować marmoladą. Ponownie ciasto zwinąć w roladę i owinąć folią aluminiową. Ostudzone ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowaną polewą polać roladę i udekorować połówkami truskawek. Roladę ponownie schłodzić.

Porady

Bardzo ważna jest kolejność nacinania ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

Rolada "Huragan" z marmoladą i borówkami

To może cię zainteresować