Rolada dyniowo- jarmużowa

  • wyświetlono: 207 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Połączenie dyni i jarmużu jest niezwykle smaczne. Do tego delikatna cielęcina i otrzymujemy pyszne mięso obiadowe. Polecam takie zestawienie smaków! Roladę można przygotować także z mięsa wieprzowego.

Jaga85

Składniki

Składniki:
• 1,2 kg cielęciny w kawałku,
• ok 12 dag dyni (waga po obraniu),
• 1 duży jarmuż,
• ok 10 dag sera żółtego,
• 1 cebula,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• ostra papryka w proszku,
• oregano,
• tymianek,
• kilka gałązek rozmarynu,
• olej
• 0,5 szklanki czerwonego wina

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada dyniowo- jarmużowa

  • przygotowane mięso1. Mięso myjemy, osuszamy i rozkrawamy, tak by powstał zgrabny, prostokątny płat. Gotowy delikatnie rozbijamy. Następnie nacieramy go przyprawami: sól, pieprz, oregano, tymianek, papryka. Przyprawioną cielęcinę odstawiamy do chłodu i przygotowujemy nadzienie.
  • obsmażanie jarmużu2. Jarmuż przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z niego twarde części łodyg. tak przygotowany delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy dokładnie odsączmy z wody.
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej obgotowany jarmuż. Całość chwilkę przysmażamy razem i doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia nadzienie delikatnie studzimy, po czym dodajemy do niego starty na tarce ser żółty
  • nałożenie nadzienia3. Jarmużowe nadzienie wykładamy równą warstwą na przygotowany wcześniej płat mięsa. Na jarmuż wykładamy w równych odstępach dynię pokrojoną w paski.
  • odsmażanie4. Całość rolujemy. Uformowaną roladę przewiązujemy dość mocno sznurkiem. Gotową obsmażamy dokładnie z każdej strony na oleju.
  • przed pieczeniem5. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Całość podlewamy winem a na wierzch wykładamy rozmaryn.
    Pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,2 godzimy w 180°C. Co pewien czas polewamy ją wytworzonym sosem.
    Upieczone mięso porcjujemy w plastry i podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakijarmużpieczeńDyniacielęcina

Komentarze

Podobne przepisy

Filet w sosie jarmużowym

Dodane przez: Jaga85

Filet w sosie jarmużowym

Gdy filet w towarzystwie jarmużu...

Danie z gęsich żołądków podane z ryżem

Dodane przez: Mysiunia

Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym

Mój narzeczony uwielbia gęsie żołądki,...

Rolada warzywna

Dodane przez: Skotka

Rolada warzywna

Roladę ziemniaczaną robię z różnymi...

image-1vhv0kx

Dodane przez: beniawojt

Rolada gołąbkowa

Zamiast tradycyjnych gołąbków,można...

Dyniowe leczo

Dodane przez: Goszka

Dyniowe leczo

Leczo dyniowe to właściwie trochę...

Rolada ziemniaczana

Dodane przez: Marcelina

Rolada ziemniaczana

Rolada świetnie smakuje sama ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE