Rolada dyniowo- jarmużowa

0 (0 ocen)

Połączenie dyni i jarmużu jest niezwykle smaczne. Do tego delikatna cielęcina i otrzymujemy pyszne mięso obiadowe. Polecam takie zestawienie smaków! Roladę można przygotować także z mięsa wieprzowego.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1,2 kg cielęciny w kawałku,
    • ok 12 dag dyni (waga po obraniu),
    • 1 duży jarmuż,
    • ok 10 dag sera żółtego,
    • 1 cebula,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • ostra papryka w proszku,
    • oregano,
    • tymianek,
    • kilka gałązek rozmarynu,
    • olej
    • 0,5 szklanki czerwonego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Rolada dyniowo- jarmużowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane mięso 1. Mięso myjemy, osuszamy i rozkrawamy, tak by powstał zgrabny, prostokątny płat. Gotowy delikatnie rozbijamy. Następnie nacieramy go przyprawami: sól, pieprz, oregano, tymianek, papryka. Przyprawioną cielęcinę odstawiamy do chłodu i przygotowujemy nadzienie.
  • obsmażanie jarmużu 2. Jarmuż przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z niego twarde części łodyg. tak przygotowany delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy dokładnie odsączmy z wody.
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej obgotowany jarmuż. Całość chwilkę przysmażamy razem i doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia nadzienie delikatnie studzimy, po czym dodajemy do niego starty na tarce ser żółty
  • nałożenie nadzienia 3. Jarmużowe nadzienie wykładamy równą warstwą na przygotowany wcześniej płat mięsa. Na jarmuż wykładamy w równych odstępach dynię pokrojoną w paski.
  • odsmażanie 4. Całość rolujemy. Uformowaną roladę przewiązujemy dość mocno sznurkiem. Gotową obsmażamy dokładnie z każdej strony na oleju.
  • przed pieczeniem 5. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Całość podlewamy winem a na wierzch wykładamy rozmaryn.
    Pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,2 godzimy w 180°C. Co pewien czas polewamy ją wytworzonym sosem.
    Upieczone mięso porcjujemy w plastry i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Dynia Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować