Połączenie dyni i jarmużu jest niezwykle smaczne. Do tego delikatna cielęcina i otrzymujemy pyszne mięso obiadowe. Polecam takie zestawienie smaków! Roladę można przygotować także z mięsa wieprzowego.
Składniki:
Składniki:
• 1,2 kg cielęciny w kawałku,
• ok 12 dag dyni (waga po obraniu),
• 1 duży jarmuż,
• ok 10 dag sera żółtego,
• 1 cebula,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• ostra papryka w proszku,
• oregano,
• tymianek,
• kilka gałązek rozmarynu,
• olej
• 0,5 szklanki czerwonego wina
Rolada dyniowo- jarmużowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i rozkrawamy, tak by powstał zgrabny, prostokątny płat. Gotowy delikatnie rozbijamy. Następnie nacieramy go przyprawami: sól, pieprz, oregano, tymianek, papryka. Przyprawioną cielęcinę odstawiamy do chłodu i przygotowujemy nadzienie.
2.Jarmuż przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z niego twarde części łodyg. tak przygotowany delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy dokładnie odsączmy z wody.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej obgotowany jarmuż. Całość chwilkę przysmażamy razem i doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia nadzienie delikatnie studzimy, po czym dodajemy do niego starty na tarce ser żółty
3.Jarmużowe nadzienie wykładamy równą warstwą na przygotowany wcześniej płat mięsa. Na jarmuż wykładamy w równych odstępach dynię pokrojoną w paski.
4.Całość rolujemy. Uformowaną roladę przewiązujemy dość mocno sznurkiem. Gotową obsmażamy dokładnie z każdej strony na oleju.
5.Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Całość podlewamy winem a na wierzch wykładamy rozmaryn.
Pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,2 godzimy w 180°C. Co pewien czas polewamy ją wytworzonym sosem.
Upieczone mięso porcjujemy w plastry i podajemy.
Komentarze