Rolada dyniowa

0 (0 ocen)

Pyszne , aromatyczne ciasto dyniowe w kształcie rolady z dodatkiem orzechów , przełożone delikatną , winną masą cytrynową

Składniki:

  • 3 jaja
    1 szkl cukru
    3/4 szkl musu z dyni
    3/4 szkl mąki
    łyżka soku z cytryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka cynamonu
    po szczypcie soli , gałki muszkatołowej , imbiru
    1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich
    MASA:
    250g serka philadelphia
    100 g masła
    1/2 szkl cukru pudru
    sok z połowy cytryny

Rolada dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić z połową cukru na puch , w trakcie ubijania dosypać resztę cukru
  • 2. Do ubitych jaj dodać mus z dyni i sok z cytryny
  • 3. Suche składniki zmieszać razem i przesiać do masy jajecznej , wymieszać
  • 4. Ciasto wylać do formy o wymiarach 35/38 wyłożonej papierem do pieczenia , posypać orzechami , piec około 30 minut w 175*C
  • 5. Po upieczeniu cisto wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem ,papierem do góry , zdjąć papier , ciasto zwinąć razem ze ściereczka w roladę
  • 6. Masa: masło utrzeć z cukrem , dodać serek i sok z cytryny , wszystko razem dokładnie utrzeć
  • 7. Ciasto posmarować kremem , zwinąć , gotową roladę posypać cukrem pudrem i udekorować według uznania

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy