Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Powiem Wam nieskromnie to najlepsza drożdżówka jaką udało mi się ostatnio upiec, choć na zdjęciu nie widać tego efektu zawinięcia –biały ser, jasny marcepan …tylko porzeczki się trochę przebijają to efekt smakowy jest naprawdę wow!

Smaki doskonale się komponują , jest pulchna i nie za słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę, spróbujcie ją upiec!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    750 g mąki pszennej
    300 ml ciepłego mleka
    1 opakowanie suszonych drożdży
    1 jajko
    3 żółtka
    100 g masła
    90 g cukru
    1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker
    Duża szczypta soli

    Nadzienie:
    15 dag serka twarogowego (ja miałam President)
    2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem
    1 jajko
    1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker
    10 dag marcepanu
    15 dag czerwonej porzeczki

    Dodatkowo:
    Polewa z białej czekolady
    Różowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Ciasto:
    Masło roztopić do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać w misce z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, gdy zacznie odchodzić od dłoni wlać masło i ponownie wyrobić , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, oprószyć leciutko mąką, wynieść w cieple miejsce aby podwoiło objętość.
  • Przygotowanie 2. Nadzienie:
    Porzeczki myjemy, osuszamy. Serek mieszamy z budyniem , cukrem cytrynowym oraz jajkiem do jednolitej konsystencji.
  • Przygotowanie 3. Wyrośnięte ciasto, dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, smarować nadzieniem z serka, zostawiając po 2 cm od brzegów, posypać startym marcepanem oraz porzeczkami, zawinąć roladę, okręcić w papier pergaminowy, ułożyć na jednej blaszce obok siebie, zostawić na 15-20 minut aby podrosło, piec w temp 170*c przez 25-30 minut.

    Po upieczeniu wystudzić, polać polewą z białej czekolady i posypać różowym maczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Marcepan Sery Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować