Rolada drożdżowa z nadzieniem orzechowym z rodzynkami

  • wyświetlono: 944 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciasto drożdżowe w postaci rolady z dodatkiem grubej warstwy orzechów z rodzynkami. Idealny dodatek do śniadania, kawy lub herbaty w gronie najbliższych lub znajomych. Można ją zabrać również do pracy. Ciekawe ciasto na świąteczny stół.

  • 20 porcje
  • 45min
  • Średni

Składniki

Składniki ciasto:
Forma 14x42 cm
30 dag mąki
2 jajka
1/3 szklanki cukru
30 g świeżych drożdży
¾ szklanki ciepłego mleka
2 łyżki masła
1 łyżka smalcu
Szczypta soli
Nadzienie:
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka kopiasta miodu
1 łyżka masła
2 łyżki rumu
2 czubate łyżki rodzynek sułtanek
Lukier:
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka rumu
Cukier puder – 100 g
Papier do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada drożdżowa z nadzieniem orzechowym z rodzynkami

  • 1. Wykonanie: rodzynki zalać rumem, odstawić by nasiąkły, potem osączyć na sitku. Miód podgrzać z masłem. Zmielone orzechy przesypać do miski, dodać płynny miód z masłem, wymieszać. Potem dodać rodzynki, wymieszać.
    Mąkę przesypać do miski, zrobić wgłębienie, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 3 łyżki ciepłego mleka, wkruszyć drożdże, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, by drożdże wyrosły. Jajka wbić do kubka, roztrzepać, odlać niewielką ilość do posmarowania rolady. Gdy rozczyn wyrośnie dodać pozostałe składniki oprócz masła i smalcu. Tłuszcze stopić, przestudzić. Ciasto wyrobić na gładką masę, dodać płynny tłuszcz, ponownie wyrobić, by ciasto odstawało od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką by ciasto wyrosło. Następnie ciasto przenieść na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować cienko na prostokąt, posmarować masą orzechową z rodzynkami, zwinąć w roladę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść roladę. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło, posmarować pozostałym jajkiem. Wstawić do podgrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Jeszcze ciepłe, upieczone ciasto odłożyć na kratkę kuchenną. Składniki lukru utrzeć, wystudzoną roladę polać lukrem, schłodzić.

Porady

1.ciasto jest dobrze rozwałkować na papierze, zwinąć i przenieść do blaszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rumorzechy włoskierodzynkidomowe ciastomiód.

Komentarze

Podobne przepisy

drożdżówka

Dodane przez: marysiaz

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

deser idealny do kawy, herbaty,...

Pyszna rolada.

Dodane przez: BABECZKA 35

Półfrancuska rolada z nadzieniem makowym

Takie ciasto możemy upiec bardzo...

Rolada kakaowa z nadzieniem serowo krówkowym

Dodane przez: bienpyt

Rolada kakaowa z nadzieniem serowo krówkowym

Ciemne rolada i jasny krem z dodatkiem...

Drożdżowa rolada

Dodane przez: Bożena1960

Drożdżowa rolada z makiem

Dzisiaj polecam Wam tradycyjną,...

Baba amsterdamska – czyli drożdżowa z 4 nadzieniami

Dodane przez: bienpyt

Baba amsterdamska – czyli drożdżowa z 4 nadzieniami

Ser i śliwki to gwarancja lekkości...

Rolada drożdżowa z powidłami śliwkowymi

Dodane przez: bienpyt

Rolada drożdżowa z powidłami śliwkowymi

Bardzo delikatne, puszyste ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE