REKLAMA

Rolada drożdżowa z nadzieniem orzechowym z rodzynkami

wyświetlono: 1180 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Ciasto drożdżowe w postaci rolady z dodatkiem grubej warstwy orzechów z rodzynkami. Idealny dodatek do śniadania, kawy lub herbaty w gronie najbliższych lub znajomych. Można ją zabrać również do pracy. Ciekawe ciasto na świąteczny stół.

opublikowany: 04.10.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 45 min
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    Forma 14x42 cm
    30 dag mąki
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    30 g świeżych drożdży
    ¾ szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki masła
    1 łyżka smalcu
    Szczypta soli
    Nadzienie:
    1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
    1 łyżka kopiasta miodu
    1 łyżka masła
    2 łyżki rumu
    2 czubate łyżki rodzynek sułtanek
    Lukier:
    Sok z 1 cytryny
    1 łyżeczka rumu
    Cukier puder – 100 g
    Papier do pieczenia
Ocena:

(średnia 4.5 z 182 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: rodzynki zalać rumem, odstawić by nasiąkły, potem osączyć na sitku. Miód podgrzać z masłem. Zmielone orzechy przesypać do miski, dodać płynny miód z masłem, wymieszać. Potem dodać rodzynki, wymieszać.
    Mąkę przesypać do miski, zrobić wgłębienie, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 3 łyżki ciepłego mleka, wkruszyć drożdże, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, by drożdże wyrosły. Jajka wbić do kubka, roztrzepać, odlać niewielką ilość do posmarowania rolady. Gdy rozczyn wyrośnie dodać pozostałe składniki oprócz masła i smalcu. Tłuszcze stopić, przestudzić. Ciasto wyrobić na gładką masę, dodać płynny tłuszcz, ponownie wyrobić, by ciasto odstawało od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką by ciasto wyrosło. Następnie ciasto przenieść na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować cienko na prostokąt, posmarować masą orzechową z rodzynkami, zwinąć w roladę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść roladę. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło, posmarować pozostałym jajkiem. Wstawić do podgrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Jeszcze ciepłe, upieczone ciasto odłożyć na kratkę kuchenną. Składniki lukru utrzeć, wystudzoną roladę polać lukrem, schłodzić.

Porady

1.ciasto jest dobrze rozwałkować na papierze, zwinąć i przenieść do blaszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Annie_Ka Olimpia

Drożdżowa strucla z nadzieniem orzechowym - filmik

Przepis na pyszną struclę orzechową.

kategoria: Ciasta rolada ciasto drożdżowe strucla ciasto orzechowe Desery opublikowany: 03.03.2018 | wyświetlono: 779 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Babka drożdżowa z rodzynkami.

Najlepiej smakuje upieczona w domu. Znika błyskawicznie.

kategoria: babki ciasto drożdżowe Desery opublikowany: 01.12.2013 | wyświetlono: 6683 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE