Rolada drożdżowa z kutią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Moja bratowa przywiozła na święta kutię. Zostało jej dość dużo, nie chciałam jej zmarnować, poszperałam w necie i znalazłam przepisy na babeczki lub rolady drożdżowe z kutią. Postanowiłam upiec roladę drożdżowa z kutią, bo mam sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z zeszytu mojej mamy. Rolada jest pyszna, nie za słodka. Wygląda bardzo świątecznie :-) Z podanej porcji ciasta i kutii wychodzą dwie rolady, zachęcam do przygotowania :-)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kutia:
    1 szklanka maku
    1 szklanka kaszy pęczak
    2 szklanki mleka lub wody
    200 g bakalii (w równych częściach: rodzynki, figi, daktyle, orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, sparzone rodzynki)
    1 szklanka miodu

    Rolada drożdżowa:
    500 g mąki pszennej
    2 łyżki wody
    250 g masła lub margaryny
    100 g drożdży
    3 jajka
    3 łyżki drobnego cukru 
    około 1 kg kutii
    5 -6 łyżek bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Rolada drożdżowa z kutią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada drożdżowa z kutią 1. 1 szklanka = 250 ml
     

    Kutia: namoczony dzień wcześniej mak wypłukać, zalać gorącą wodą lub mlekiem, trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach - u mnie 20 minut. Odcedzić przez gęste sito, starannie odsączyć, zmielić trzy razy przez maszynkę o drobnych oczkach. Kaszę zalać czystą wodą i gotować do miękkości przez 30 minut. Odcedzić na sitku. Podczas gotowania kaszy należy pamiętać o mieszaniu, ponieważ kasza się skleja. Wilgotny mak wymieszać z miodem. Bakalie pokroić niezbyt drobno, dodać do maku. Kaszę wymieszać z makiem i bakaliami zaraz przed podaniem. Kutię schłodzić.
  • 2. Rolada drożdżowa: mąkę przesiać przez sitko, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, posypać cukrem. Drożdże muszą się rozpuścić, następnie dodać wodę, jajka. Składniki rozbełtać widelcem, na koniec dodać miękkie masło lub margarynę i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo i równo rozwałkować na długość foremki keksówki, podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Do kutii dodać bułkę tartą, wymieszać. Moja kutia puściła wodę, bułka tarta wchłonęła ją. Nałożyć kutię na ciasto, zwinąć ciasto (boki lekko zawinąć i zrolować ciasto), zawinąć w papier do pieczenia, włożyć do foremki (rozmiar 26 cm x 8 cm). Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg. Rolada musi być przykryta papierem do pieczenia. Po tym czasie odkryć roladę z papieru do pieczenia. Piec jeszcze przez 10 minut w funkcji góra, żeby wierzch rolady się zrumienił. Po tym czasie roladę wyjąć z pieca, ostudzić, wierzch można polukrować.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Bułka z kutią

To może cię zainteresować