Rolada drobiowa z kiełbasą w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dziś zapraszam na roladę drobiową faszerowaną kiełbasą i żółtym serem, skąpaną w kremowym sosie śmietanowym. Rolada jest pożywna i soczysta, a sos doskonale podkreśla smak całości. Smacznie polecam to połączenie :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 piersi z kurczaka
    - 2 plastry sera żółtego
    - około 50 g kiełbasy (u mnie szynkowa)
    - przyprawa do kurczaka
    - 100 ml bulionu drobiowego
    - 200 g śmietany
    - sól do smaku
    - olej rzepakowy (do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada drobiowa z kiełbasą w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Oczyszczone ze ścięgien i włókien piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą, aby uniknąć rozerwania się delikatnego mięsa kurczaka. Każdy rozbity kotlet posypujemy przyprawą do kurczaka, a na jednym z brzegów układamy plaster żółtego sera i pokrojoną w paski kiełbasę - zawijamy roladę.
  • 2 2. Zawinięte rolady obsmażamy delikatnie w obu stron na oleju rzepakowym, a następnie podlewamy je 100 ml bulionu drobiowego i dusimy pod przykryciem około 10 min (po 5 minutach odwracamy roladę na drugą stronę).
  • 3 3. Po tym czasie przekładamy rolady na talerzyk i ściągamy sznurek. Pozostały ze smażenia bulion mieszamy ze śmietaną i zagotowujemy. Sos doprawiamy solą do smaku, wkładamy do niego rolady i dusimy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe rolady podajemy polane sosem śmietanowym oraz z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :)

Porady

* Roladę możemy obwiązać sznurkiem spożywczym, aby podczas smażenia nie rozpadła się

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować