Rolada drobiowa z kaparami i sosem pieczeniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

kurczak inaczej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 udka
    2 kromki chleba
    1 jajko
    3 łyżki mąki jaglanej
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    1 łyżka kaparów
    1 mała cebulka
    garść natki pietruszki

    sos pieczeniowy
    1 szklanka ładnego wywaru z pod pieczeni
    szczypta suszonych grzybów
    sól
    pieprz
    4 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki

Rolada drobiowa z kaparami i sosem pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości. Mięso zemleć razem z chlebem, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawy i jajko, kapary można przekroić na pół. Wymieszać masę mięsną, wyłożyć na folię spożywczą i zawinąć dość gruby rulon. Obwiązać nitką.
    Parzyć w wolno gotującej się wodzie przez 45-50 min. Wyjąć i przestudzić.
    Wywar z pod pieczeni wlać do rondelka, dodać grzyby, i zagotować, śmietanę rozmieszać z mąką, dodać gotującego się sosu i wymieszać by śmietana nam się nie zważyła.
    Mieszać energicznie rózgą. Kiedy sos jest już ładnie połączony, gotować jeszcze przez minutę ciągle mieszając.
    Mięso wyjąć z folii, kroić ukośne plastry, polać sosem.
    Danie podawać z ziemniakami z wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy