Rolada drobiowa z boczkiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Jest to propozycja na pyszny obiad w rodzinnym gronie. Rolada z farszem szpinakowo-boczkowym jest aromatyczna i smakuje rewelacyjnie.

Roladę podałam z lekką sałatką szpinakową z dodatkiem pomidorków, fety i młodej cebulki.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Farsz:

    20 dag wędzonego boczku

    cebula

    3 spore garści świeżego szpinaku

    3 ząbki czosnku

    łyżka masła

    łyżka oleju



    3 duże filety z kurczaka

    6 plastrów żółtego sera

    jajko

    1/2 szkl bułki tartej

    sól, świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada drobiowa z boczkiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Smażyć kilka minut aż cebulka się zeszkli. Następnie dodać szpinak i czosnek. Smażyć do czasu aż szpinak straci swoją objętość. Farsz doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.


    Filety oczyścić i naciąć tak jakbyśmy chcieli rozciąć je na 2 płaty ale nie docinać do końca. Tak rozkrojone filety rozbić przez folię, uważając aby ich nie poszarpać. Na stole rozłożyć folię aluminiową, na niej układać filety jeden obok drugiego aby się na siebie zachodziły. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Na środku ułożyć plastry sera i farsz. Mięso ciasno zwinąć w roladę. Ciasno zakręcić w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin.


    Tuż przed pieczeniem odwinąć z folii, posmarować rozmąconym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej. Lekko spryskać olejem. Piec ok 45 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kurczak Mięso Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: rolada szpinakowa z łososiem

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować