Rolada czekoladowa z masą chałwową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy z odrobiną soli gdy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy cukier i kolejno po jednym żółtku. Następnie przesiewamy mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i na końcu wlewamy olej.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyscielamy papierem do pieczenia i wylewamy masę pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Po upieczeniu ciepły biszkopt wyrzucamy na ściereczkę i zwijamy roladę zostawiamy do wystygnięcia.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem a także pokruszonymi batonikami chałwy. Roladę biszkoptową rozwijamy smarujemy dżemem porzeczkowym na dżem wykładamy masę chałwową i ponownie zwijamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy roladę.
Komentarze