Rolada czekoladowa z masą chałwową.

4.89 (9 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna rolada o połączeniu czekolady, chałwy oraz dżemu porzeczkowego.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    100g. cukru
    100g. mąki
    4 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    500g. serka mascarpone
    3 batoniki chalwowe (waniliowe)
    2 łyżki cukru pudru
    Słoiczek dżemu porzeczkowego
    2 czekolady mleczne
Wystaw ocenę:

4.89 (9 ocen)

Rolada czekoladowa z masą chałwową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy z odrobiną soli gdy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy cukier i kolejno po jednym żółtku. Następnie przesiewamy mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i na końcu wlewamy olej.

    Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyscielamy papierem do pieczenia i wylewamy masę pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Po upieczeniu ciepły biszkopt wyrzucamy na ściereczkę i zwijamy roladę zostawiamy do wystygnięcia.

    Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem a także pokruszonymi batonikami chałwy. Roladę biszkoptową rozwijamy smarujemy dżemem porzeczkowym na dżem wykładamy masę chałwową i ponownie zwijamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy roladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować