ROLADA CZEKOLADOWA Z MALINAMI

0 (0 ocen)

Pyszna, kakaowa i do tego malinki. Nic dodać , nic ując :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 5 jaj
    • 5 łyżek cukru
    • 3 łyżki mąki
    • 2 łyżki kakao

    Masa z malinami:
    • śnieżka
    • 200ml mleka
    • 2 galaretki malinowe
    • szklanka wrzątku
    • maliny

    Dekoracja
    • cukier puder

Rolada czekoladowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Z białek ubijamy pianę i dodać 2 łyżki cukru. Na żółtka wykładamy pianę i przesiewamy mąkę i kakao. Delikatnie wymieszamy, staramy się nie stukać łyżką o brzeg miski. Wylewamy ciasto na formę z piekarnika, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w 200'C (z termoobiegiem). Jeszcze ciepłą przekładamy na ściereczkę, zwijamy i zostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Wtedy ubić śnieżkę i dodać jeszcze płynną galaretkę.

  • 3.
    Biszkopt rozwinąć, wyłożyć masę i posypać malinami i zwinąć roladę. Całą roladę zawinąć w filię spożywczą i odstawić do lodówki,by stężało. Potem odwinąć z folii i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy