Rolada cielęca z żurawiną i orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -1-1,5 kg mostka cielęcego
    -10 dag suszonej żurawiny
    -10 dag orzechów włoskich
    -łyżeczka suszonej bazylii
    -łyżka oleju słonecznikowego
    -jarzynka
    -pieprz
    -ok. 0,5 litra bulionu warzywnego
    -1/2 puszki brzoskwini
    -konfitura z żurawiny

Rolada cielęca z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obsypać jarzynką i pieprzem, zwinąć w rulon i odstawić na noc w chłodne miejsce. Żurawinę i orzechy posiekać razem, wymieszać z bazylią i łyżką oleju. Wyłożyć na mięso, zwinąć w roladę, dokładnie związać sznurkiem do pieczeni. Zawinąć roladę w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać bulionem. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st. Podawać na ciepło razem z połówkami brzoskwini, wypełnionymi konfiturą z żurawiny, z ryżem i sałatką; lub na zimno ,pokrojoną cienko, jako przystawkę lub do kanapek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy