Rolada budyniowa z bitą śmietaną i czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatne ciasto budyniowe nadziane bitą śmietaną oraz kwaskowymi porzeczkami z galaretką. Całość zwinięte w roladę. Smaczne ciasto do kawy.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    Forma: 30x36 cm
    4 jajka
    Szczypta soli
    2 budynie waniliowe
    ½ szklanki mąki tortowej (pojemność szklanki 200 ml)
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    400 ml śmietanki 30%
    1 galaretka czerwona
    ¾ szklanki czerwonej porzeczki(u mnie mrożona)
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Rolada budyniowa z bitą śmietaną i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, dodać szczyptę soli, dodać cukier – ubić na sztywno. Budyń wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać porcjami składniki sypkie, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać – piec 25 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto zwinąć wraz z papierem w roladę, wystudzić.
    Żelatynę zlać 4 łyżkami zimnej wody, odstawić do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Do gorącej galaretki dodać mrożone owoce, wymieszać. Wystudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, wymieszać delikatnie.
    Roladę rozwinąć, wylać bitą śmietankę. Na śmietankę wyłożyć gęstniejącą galaretkę z porzeczkami. Schłodzić kilka minut cały placek, następnie zwinąć w roladę. Zawinąć w papier do pieczenia i schłodzić w lodówce. Wierzch udekorować pozostałym kremem.

Porady

1.W sezonie mrożone porzeczki można zastąpić świeżymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Porzeczki Owoce Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować