Rolada budyniowa z bitą śmietaną i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, dodać szczyptę soli, dodać cukier – ubić na sztywno. Budyń wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać porcjami składniki sypkie, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać – piec 25 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto zwinąć wraz z papierem w roladę, wystudzić.
Żelatynę zlać 4 łyżkami zimnej wody, odstawić do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Do gorącej galaretki dodać mrożone owoce, wymieszać. Wystudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, wymieszać delikatnie.
Roladę rozwinąć, wylać bitą śmietankę. Na śmietankę wyłożyć gęstniejącą galaretkę z porzeczkami. Schłodzić kilka minut cały placek, następnie zwinąć w roladę. Zawinąć w papier do pieczenia i schłodzić w lodówce. Wierzch udekorować pozostałym kremem.
Porady
1.W sezonie mrożone porzeczki można zastąpić świeżymi owocami.
Komentarze