Rolada brokułowa z mięsem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

pyszna, delikatna rolada z mięsem mielonym w sosie z serka topionego

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 0,5kg mięsa mielonego
    50g serka topionego ziołowego
    200ml wody
    1łyżka mąki+ odrobina wody
    1 łyżeczka: oregano, majeranek, tymianek, czerwona słodka papryka, przyprawa do wieprzowiny
    sól
    olej
    cebula

    Brokuł - ok. 500g
    4 jajka
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada brokułowa z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-05tjocm 1. Brokuł rozdzielamy na różyczki, wrzucamy do gotującej się osolonej wody na ok. 3min , aż zmięknie. Odcedzamy i studzimy. Drobniutko siekamy i zostawiamy na sitku, by woda idealnie odciekła.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i łyżeczkę soli, miksujemy. Wsypujemy powoli obie mąki i zmniejszamy obroty miksera do minimum. Do gładkiej masy dodajemy odsączony brokuł i mieszamy do połączenia.
    Całość wylewamy na wytłuszczoną, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (37x25) i pieczemy w 180*C przez 15min.
    Mięso przyprawiamy i odstawiamy na ok. 20min. Na zeszkloną cebulę, dajemy mięso i mieszamy co jakiś czas. Gdy mięso będzie usmażone, wlewamy 200ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mięsa w wodzie, dajemy serek topiony i mieszamy do rozpuszczenia. Zagęszczamy mąką z wodą. Odstawiamy do zgęstnienia.
    Gdy ciasto brokułowe wyciągniemy z piekarnika, ściągamy je z blaszki z papierem do pieczenia, nakładamy farsz i zawijamy dość ciasno , wraz z papierem! kładziemy spowrotem na blaszke i zapiekamy jeszcze ok. 10min w 150*C.
    PO tym czasie kroimy w plastry i podajemy np. z ziemniakami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować