Rolada brokułowa z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł rozdzielamy na różyczki, wrzucamy do gotującej się osolonej wody na ok. 3min , aż zmięknie. Odcedzamy i studzimy. Drobniutko siekamy i zostawiamy na sitku, by woda idealnie odciekła.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i łyżeczkę soli, miksujemy. Wsypujemy powoli obie mąki i zmniejszamy obroty miksera do minimum. Do gładkiej masy dodajemy odsączony brokuł i mieszamy do połączenia.
Całość wylewamy na wytłuszczoną, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (37x25) i pieczemy w 180*C przez 15min.
Mięso przyprawiamy i odstawiamy na ok. 20min. Na zeszkloną cebulę, dajemy mięso i mieszamy co jakiś czas. Gdy mięso będzie usmażone, wlewamy 200ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mięsa w wodzie, dajemy serek topiony i mieszamy do rozpuszczenia. Zagęszczamy mąką z wodą. Odstawiamy do zgęstnienia.
Gdy ciasto brokułowe wyciągniemy z piekarnika, ściągamy je z blaszki z papierem do pieczenia, nakładamy farsz i zawijamy dość ciasno , wraz z papierem! kładziemy spowrotem na blaszke i zapiekamy jeszcze ok. 10min w 150*C.
PO tym czasie kroimy w plastry i podajemy np. z ziemniakami .
Komentarze