Jestem krawcową. Wychowuję 8-letniego Kubę i 6-letnią Anię. Ta rolada smakuje na ciepło i na zimno, a przygotowałam ją dla mamy, która jest na diecie cukrzycowej.
50 min
Składniki:
Ciasto:
● średni brokuł
● 5 jajek
● 15 dag mąki
● sól
● pieprz
Farsz:
● 2 cebule
● 50 dag pomidorów
Oraz:
● olej do smażenia
● masło do formy
Rolada brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: brokuła myjemy, dzielimy
na różyczki i gotujemy 10
minut w lekko osolonej wodzie.
Odcedzamy, studzimy i drobno
kroimy. Jajka ubijamy, wsypujemy mąkę, brokuły, doprawiamy
solą oraz pieprzem i mieszamy.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej
masłem formy 20x28 cm.
Pieczemy 15 minut w piekarniku
rozgrzanym do 180 °C.
2.Przygotowujemy farsz: cebule
obieramy, kroimy w małą
kostkę i szklimy na oleju. Pomidory
sparzamy, przelewamy
zimną wodą i zdejmujemy
skórkę. Miąższ kroimy w kostkę.
Dodajemy do cebuli i smażymy
15 minut, od czasu do
czasu mieszając.
3.Ciepłe ciasto smarujemy farszem
i zwijamy w roladę. Pieczemy
10 minut w piekarniku
rozgrzanym do temp. 180 °C.
Komentarze