Rolada bogato nadziana.

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Rolada z dodatkiem omletu, farszu z pieczarek coś nowego dla każdego. Z okazji zbliżających się świąt warto ją zrobić .

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki:

    1,5 kg szynki wieprzowej

    Farsz pieczarkowy:

    250 g pieczarek
    1 cebula
    2 jajka
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka sosu Worcetershire
    sól ziołowa do smaku

    Omlet:

    3 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki groszku konserwowego
    sól zioła do smaku

    Dodatkowo:

    2 łyżki musztardy starofrancuskiej
    szczypta imbiru mielonego
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżka oleju Kujawskiego pomidory ,czosnek i bazylia.
    1 marchewka ugotowana.

    olej uniwersalny do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada bogato nadziana. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada bogato nadziana 1. Szynkę myjemy,osuszamy ręcznikami papierowymi i ostrym nożem rozcinamy ale nie do końca na jak największy płat .
    Tłuczkiem rozbijamy je delikatnie.
    Z musztardy,oleju z pomidorami,czosnkiem i bazylią oraz dodatkiem imbiru,gałki i oregano robimy "papkę". Smarujemy nią powierzchnie mięsa. Odkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Rolada bogato nadziana 2. Robimy omlet:
    Miksujemy jajka z mąką na jednolitą masę .
    Wsypujemy groszek i mieszamy.
    Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano.
    Ściągamy z patelni i studzimy.Farsz pieczarkowy;

    Cebulę kroimy w kosteczkę .
    Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej.
    Na łyżce oleju smażymy cebule , dodajemy pieczarki i smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i sosem Worcetershire.
    Studzimy. Dodajemy jajka i bułkę tartą . Konsystencja powinna być gęsta.Na posmarowane mięso 'papką ' z musztardy nakładamy omlet, warstwe masy pieczarkowej i pokrojoną w słupki marchewkę .
    Zwijamy ściśle spinajac wykałaczkami lub związujac je mocno nićmi.Opiekamy roladę na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Podlewamy odrobiną oleju Kujawskiego i pieczemy na funkcji termoobiegu 90 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu kroimy w plastry i podajemy np. z żurawiną .
  • 3.
  • 4.
  • 5.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować