Rolada boczkowa z cebulą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Warto mięsa do kanapek pięć samodzielnie, dzięki temu wiemy co jemy. Roladę można jeść na ciepło do obiadu, a resztę wykorzystać jako wędlinę.

  • 2 godz. 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,5kg boczku
    Duża cebula
    2 łyżki musztardy
    Przyprawy : czosnek granulowany
    Przyprawa do kuchni włoskiej
    Majeranek
    Tymianek
    Sól, pieprz

Rolada boczkowa z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty boczek rozkładamy i nakłuwamy ostrym nożem. Oproszamy obficie przyprawami, smarujemy musztardą. Cebulę kroimy w półplastry i układamy na mięsie. Całość rolujemy i związujemy sznurkiem.
  • 2. Roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego i wierzch obsypujemy przyprawami. Odstawiamy na noc do lodówki. Lub chociaż na 2 godziny.
  • 3. Do naczynia wlewamy 100ml wody i pieczemy ok. 2h w 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy