Rolada Biszkoptowa Z Serem Gotowanym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Delikatna i pyszna rolada z bardzo smacznym nadzieniem bo kto nie kocha masy na sernik gotowany ;)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na jedną dużą roladę

    Biszkopt:

    5 jajek kl. M (osobno żółtka i osobno białka)
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    parę kropel esencji waniliowej
    Masa serowa:
    300 g sera twarogowego, kremowego np. Mój Ulubiony
    1/3 szkl cukru
    60 g masła
    2 jajka kl M
    3 i 1/2 łyżki budyniu Waniliowego w proszku bez cukru
    50 ml mleka
    Dodatkowo
    dżem z czarnej porzeczki
    polewa czekoladowa i biała
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa z serem gotowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
    Następnie przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, dolewamy esencję waniliową i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką !
    2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo.

    Pieczemy w 180 stop. przez 15-20 minut.
    Nie dopuśćmy aby brzegi czy wierzch biszkoptu się za mocno zarumienił gdyż potem będzie się łamał !
    3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.

    Masa Serowa

    4. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
    Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
    5. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
    6. Następnie roladę rozwijamy i smarujemy masą zostawiając wolne brzegi a na środek wykładamy pasek dżemu (nie jest to konieczne jeśli nie lubimy) zawijamy ciasno roladę, następnie polewamy polewami ( ja tym razem nie podam przepisu na polewy bo robiłam je na oko i kombinacje różne były bo brakło mi kakao do ciemnej polewy)
    Roladę schładzamy w lodówce i w niej również ją przechowujemy. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować