REKLAMA

Rolada Biszkoptowa Z Serem Gotowanym

wyświetlono: 165 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 1

Delikatna i pyszna rolada z bardzo smacznym nadzieniem bo kto nie kocha masy na sernik gotowany ;)

opublikowany: 18.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 30 min
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na jedną dużą roladę

    Biszkopt:

    5 jajek kl. M (osobno żółtka i osobno białka)
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    parę kropel esencji waniliowej
    Masa serowa:
    300 g sera twarogowego, kremowego np. Mój Ulubiony
    1/3 szkl cukru
    60 g masła
    2 jajka kl M
    3 i 1/2 łyżki budyniu Waniliowego w proszku bez cukru
    50 ml mleka
    Dodatkowo
    dżem z czarnej porzeczki
    polewa czekoladowa i biała
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Jak zrobić Rolada Biszkoptowa Z Serem Gotowanym?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
    Następnie przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, dolewamy esencję waniliową i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką !
    2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo.

    Pieczemy w 180 stop. przez 15-20 minut.
    Nie dopuśćmy aby brzegi czy wierzch biszkoptu się za mocno zarumienił gdyż potem będzie się łamał !
    3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.

    Masa Serowa

    4. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
    Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
    5. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
    6. Następnie roladę rozwijamy i smarujemy masą zostawiając wolne brzegi a na środek wykładamy pasek dżemu (nie jest to konieczne jeśli nie lubimy) zawijamy ciasno roladę, następnie polewamy polewami ( ja tym razem nie podam przepisu na polewy bo robiłam je na oko i kombinacje różne były bo brakło mi kakao do ciemnej polewy)
    Roladę schładzamy w lodówce i w niej również ją przechowujemy. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: celkapatelka celkapatelka

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Przepyszna, szybka biszkoptowa rolada

kategoria: Ciasta do kawy ciasto z owocami rolada rolada biszkoptowa Desery biszkopty opublikowany: 22.03.2015 | wyświetlono: 65888 Książki kucharskie: 29 | Polecenia: 0
Dodane przez: Neblina36 Neblina36

Chałwowo- pomarańczową rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa o smietankowo- pomarańczowym smaku przełamanym chałwą. Wyśmienita!

kategoria: biszkopt opublikowany: 19.03.2022 | wyświetlono: 189 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE