Rolada biszkoptowa z pysznym kremem lub jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taka kompozycja jest nam znana wszystkim z dzieciństwa. Przedstawiam 2 wersje: light oraz dla łasuchów. Rolada jest szybka i prosta w wykonaniu. Jest miękka i nie łamie się przy zwijaniu. Nie mogą się jej oprzeć zwłaszcza dzieci. W zimie najlepiej nadają się mrożone wiśnie, maliny lub truskawki.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    • 3 duże jajka
    • szczypta soli
    • 50 g drobnego cukru do wypieków
    • 65g mąki pszennej np. tortowej
    • 40g skrobi ziemniaczanej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


    Krem:
    • 300 g mrożonych truskawek /lub innych owoców/
    • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 1/3 szklanki cukru pudru


    Wersja z jabłkiem:
    - 400g jabłek /najlepsze renety/
    -1 galaretka agrestowa /może być pomarańczowa, cytrynowa /

    Oczko rolady
    1 galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Biszkopty

Rolada biszkoptowa z pysznym kremem lub jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć.
    Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misie i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    Blachę o wymiarach 40 x 26 cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Piec około 8-9 minut w temperaturze 180ºC /góra-dół/.
    W międzyczasie ściereczkę kuchenną lekko nawilżyć. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i zdjąć papier z góry). Następnie zwinąć razem ze ściereczką, odłożyć do wystudzenia. Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.
  • 2. Wersja z kremem
    Owoce wycisnąć z soku i zmiksować blenderem.
    Sok zagotować, odstawić i od razu wsypać żelatynę mieszając do jej rozpuszczeniai. Następnie dodać zmiksowane owoce ,wymieszać i odstawić do wystudzenia /musi lekko stężeć/
    Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz stopniowo mus z truskawek , delikatnie wymieszać /mikserem na najniższych obrotach/. Włożyć do lodówki , ale pilnować, by masa nie zgęstniała zbyt mocno, by można ją było rozsmarować na roladzie.
    Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć masę truskawkową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny, lub do momentu stężenia.
  • 3. Wersja z jabłkiem:

    Galaretkę rozpuścić we wrzątku (125 ml), nie gotować.
    Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Umieścić w rondlu, rozsmażyć do miękości.
    Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i wymieszać.
    Wystudzić do lekkiego stężenia.
    Biszkopt delikatnie rozwinąć i posmarować jabłkami po czy ponownie zawinąć.
  • 4. Oczko w środku rolady
    Galaretkę wiśniową rozpuścić we wrzątku (250 ml), ostudzić i wlać do foremki, odstawić. Gdy mocno stężeje pokroić na paski i umieścić w środku rolady.

Porady

Przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Owoce Truskawki Wiśnie

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować