Rolada biszkoptowa z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ubić z połową cukru pudru na puszysta masę.
Białka ubić na sztywno z reszta cukru.
Do żółtek dodać pianę i całą mąkę, delikatnie wymieszać.
Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 C.
Nie należy zbytnio wysuszyć ciasta bo bedzie się kruszyć.
Upieczony biszkopt zwinąć razem z lnianą ściereczką posypaną cukrem kryształem.
2.Żelatynę namoczyć w mleku.
Ubić śmietanę.
Mleko z żelatyną podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny.
Serek wymieszać z 1/3 ubitej śmietany.
Ciągle mieszając dodac żelatynę z mlekiem.
Masę przestudzić.
Gdy lekko stężeje rozprowadzić ją na blacie biszkoptowym.
Na jednym końcu rozłożyć obrane i pokrojone brzoskwinie i posypać jagodami.
Zwinąć biszkopt formując roladę.
Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Udekorować potem resztą śmietany i owoców.
Posypać cukrem pudrem i posypać orzeszkami.
Komentarze