Rolada biszkoptowa z owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, puszysta i aromatyczna w zależności od owoców.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:

    200 g mąki
    2500 g cukru pudru
    30 g maki ziemniaczanej
    8 jajek

    Nadzienie:

    500 g serka homogenizowanego waniliowego
    1,5 szklanki śmietany kremówki
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki żelatyny
    250 g brzoskwiń
    1/2 szklanki jagód
    1/3 szklanki cukru pudru
    orzeszki siekane do dekoracji

Rolada biszkoptowa z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada biszkoptowa z owocami 1. Żółtka ubić z połową cukru pudru na puszysta masę.
    Białka ubić na sztywno z reszta cukru.
    Do żółtek dodać pianę i całą mąkę, delikatnie wymieszać.
    Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem.
    Piec 15-20 minut w temperaturze 180 C.
    Nie należy zbytnio wysuszyć ciasta bo bedzie się kruszyć.
    Upieczony biszkopt zwinąć razem z lnianą ściereczką posypaną cukrem kryształem.
  • 2. Żelatynę namoczyć w mleku.
    Ubić śmietanę.
    Mleko z żelatyną podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny.
    Serek wymieszać z 1/3 ubitej śmietany.
    Ciągle mieszając dodac żelatynę z mlekiem.
    Masę przestudzić.
    Gdy lekko stężeje rozprowadzić ją na blacie biszkoptowym.
    Na jednym końcu rozłożyć obrane i pokrojone brzoskwinie i posypać jagodami.
    Zwinąć biszkopt formując roladę.
    Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
    Udekorować potem resztą śmietany i owoców.
    Posypać cukrem pudrem i posypać orzeszkami.

Porady

Roladę można robić z dowolnie wybranymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy