Rolada biszkoptowa z masa czekoladowo- kakaową.

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Lubie od czasu do czasu piec słodkości . Ta rolada smakuje mojej córci wiec często gości na moim stole.Jest bardzo smaczna.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 szt Srednich jajek
    8 łyżek cukru
    4 łyżeczki cukier waniliowy
    6 łyżek mąki
    20 dag masła
    2 łyżki kakao
    50 g czekolady gorzkiej
    1/4 łyzeczki aromat rumowy lub mniej według uznania
    1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada biszkoptowa z masa czekoladowo- kakaową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. J1. ajka wybić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy. W garnku zagotować wodę, miskę położyć na garnku z gotującą się wodą i ubijać aż brzegi zaczną obsychać. Następnie zdjąć z garnka i ubijać dalej do ostudzenia.
    2. 1/3 masy jajecznej odłożyć. Do pozostałej wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną folią , posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu jeszcze ciepły zwinąć w ściereczce w rulon.

    3 Masło rozetrzeć w misce dodając pozostałą masę jajeczną i aromat. Czekoladę rozpuścić, dodać kakao, wymieszaći delikatnie połączyć z masą. . Ze ściereczki rozwinąć biszkopt, skropić wodą, posmarować dośc obficie masą i ponownie zwinąć roladę.
    Wstawić do lodówki,
    . Ozdobić według uznania np .polewa czekoladową.

Porady

Mase do mozna przyprawic do smaku spirytusem - ja jesnak nie dolewam spirytusu bo ciasto to jedza moje dzieci. Rolade mozna polac polewa czekoadowa albo posypac cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować