Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami

4.5 (143 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz robiłam roladę i mi pękła, ale już od wspaniałej Ewci dostałam wskazówki jaki tego uniknąć w przyszłości:), serdecznie dziękuję:))

  • 30 min

Składniki:

  • Masa makowa:
    1/2 buteleczki aromatu rumowego
    1 szklanka wrzątku
    2 łyżki rodzynek maxi
    12 suszonych śliwek
    550 g masy makowej (gotowej niestety)
    4 pierniczki
    30 g skórki pomarańczowej
    2 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżki cukru trzcinowego
    Biszkopt:
    4 jajka
    100 g cukru pudru
    100 g cukru
    5 łyżek mąki pszennej typ 450
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    1 jabłko
    1 szklanka wody
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki galaretki wiśniowej
    1 szklanka wrzątku
    masło do posmarowania blachy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Rolada Rolada biszkoptowa Desery

Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowywanie masy makowej 1. Masa makowa: Do miseczki przelać szklankę wrzątku, dodać aromat rumowy i wrzucić śliwki i rodzynki. Przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić i pozostawić do odcieknięcia. Do miski przełożyć masę makową, dodać skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe. Na drobnych oczkach zetrzeć pierniczki i przełożyć je do miski z makiem. Śliwki pokroić w paseczki a rodzynki posiekać ze 2 razy nożem. Dodać do miski. Wsypać cukier i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na około 30-45 minut.
  • ciasto na biszkopt 2. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 184-190 st. Do miski wbić jajka i utrzeć je na białą puszystą masę z cukrami. W osobnej miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać je do do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. Blachę (tą z piekarnika)wyłożyć papierem i posmarować ją masłem. Wylać ciasto i rozprowadzić go na płasko. Piec przez 8-10 minut w nagrzanym piekarniku.Wyjąć z piekarnika i przełożyć od razu na ścierkę, zdjąć od razu papier. Lekko wystudzić.
  • 3. Przygotowanie jabłek: Jabłko umyć, obrać i pokroić w plasterki grubości 3-4 mm. Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i delikatnie włożyć jabłka. Zagotować. Od momentu zagotowania gotować dosłownie przez 2 minuty. Odcedzić i przestudzić.
  • 4. Rozłożyć na blacie ściereczkę i połozyć biszkopt.Biszkopt okroić w kwadrat i nałożyć masę makową zostawiając po 2 cm z każdej strony wolnego miejsca. Na masę ułożyć jabłka w dwa rzędy i zwinąć w rulon, a potem zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.
  • 5. Proszek galaretki rozpuścić w szklance wody i przelać do płaskiego naczynia (np pudełka po lodach) i pozostawić do ściągnięcia. Wyciąć foremką wzorek. Roladę przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować galaretką. Podawać:) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować