Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami

  • wyświetlono: 989 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pierwszy raz robiłam roladę i mi pękła, ale już od wspaniałej Ewci dostałam wskazówki jaki tego uniknąć w przyszłości:), serdecznie dziękuję:))

20191005_083333
  • 30min

Składniki

Masa makowa:
1/2 buteleczki aromatu rumowego
1 szklanka wrzątku
2 łyżki rodzynek maxi
12 suszonych śliwek
550 g masy makowej (gotowej niestety)
4 pierniczki
30 g skórki pomarańczowej
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki cukru trzcinowego
Biszkopt:
4 jajka
100 g cukru pudru
100 g cukru
5 łyżek mąki pszennej typ 450
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 jabłko
1 szklanka wody
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki galaretki wiśniowej
1 szklanka wrzątku
masło do posmarowania blachy
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami

  • Przygotowywanie masy makowej1. Masa makowa: Do miseczki przelać szklankę wrzątku, dodać aromat rumowy i wrzucić śliwki i rodzynki. Przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić i pozostawić do odcieknięcia. Do miski przełożyć masę makową, dodać skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe. Na drobnych oczkach zetrzeć pierniczki i przełożyć je do miski z makiem. Śliwki pokroić w paseczki a rodzynki posiekać ze 2 razy nożem. Dodać do miski. Wsypać cukier i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na około 30-45 minut.
  • ciasto na biszkopt2. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 184-190 st. Do miski wbić jajka i utrzeć je na białą puszystą masę z cukrami. W osobnej miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać je do do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. Blachę (tą z piekarnika)wyłożyć papierem i posmarować ją masłem. Wylać ciasto i rozprowadzić go na płasko. Piec przez 8-10 minut w nagrzanym piekarniku.Wyjąć z piekarnika i przełożyć od razu na ścierkę, zdjąć od razu papier. Lekko wystudzić.
  • 3. Przygotowanie jabłek: Jabłko umyć, obrać i pokroić w plasterki grubości 3-4 mm. Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i delikatnie włożyć jabłka. Zagotować. Od momentu zagotowania gotować dosłownie przez 2 minuty. Odcedzić i przestudzić.
  • 4. Rozłożyć na blacie ściereczkę i połozyć biszkopt.Biszkopt okroić w kwadrat i nałożyć masę makową zostawiając po 2 cm z każdej strony wolnego miejsca. Na masę ułożyć jabłka w dwa rzędy i zwinąć w rulon, a potem zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.
  • 5. Proszek galaretki rozpuścić w szklance wody i przelać do płaskiego naczynia (np pudełka po lodach) i pozostawić do ściągnięcia. Wyciąć foremką wzorek. Roladę przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować galaretką. Podawać:) Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycierolada biszkoptowa

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Dodane przez: danusia19671

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Rolada z kremem i galaretką do...

sernik z makiem

Dodane przez: Teodorka

Sernik z makiem i jabłkami

Przepis pochodzi z Wielkiej księgi...

Rolada biszkoptowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

ROLADA BISZKOPTOWA Z GALARETKĄ

Pierwsza przeze mnie zrobiona rolada....

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami

Dodane przez: Młoda mama

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami

Rolady często wychodziły mi zbyt...

Biszkoptowa rolada z masą makową i powidłami

Dodane przez: juchab

Biszkoptowa rolada z masą makową i powidłami

Prosta, szybka i smaczna rolada...

strudel z makiem i jabłkami

Dodane przez: klementynka

strudel z makiem i jabłkami

Ja osobiście bardzo lubię wypieki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE