Rolada biszkoptowa z kremem z nutellą i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka zmiksować z połową cukrem pudrem na puch. Dodać cukier waniliowy i dalej zmiksować. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier puder i jeszcze raz zmiksować na sztywną pianę. Mąki wymieszać i przesiać. Do żółtek dodawać na przemian odrobinę mąki i pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
2.Blachę, dużą z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić łopatką, tworząc prostokąt. Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym do 220stC piekarniku ok. 10 minut. Do suchego patyczka. Piekłam góra-dół z termoobiegem.
3.Upieczony biszkopt od razu po wyciągnięciu z piekarnika położyć na suchą ścierkę, tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier i przykryć biszkopt do wystudzenia wilgotną ścierką.
4.¾ mleka wlać do rondelka. Dodać cukier, wymieszać i doprowadzić do gotowania. W pozostałym mleku rozmieszać kaszę mannę. Gdy mleko zacznie gotować, dodać rozmieszaną kaszę mannę i doprowadzić jeszcze raz do wrzenia, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać nutellę. Dokładnie wymieszać, aż krem czekoladowy się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną masę utrzeć z masłem na gładki krem.
5.Na biszkopt ułożyć w jednym rzędzie banana i rozsmarować krem po całym biszkopcie. Zawinąć w roladę i schłodzić min. 2 godziny w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze