Rolada biszkoptowa z kremem maślano-bezowym i wiosenną dekoracją

  • wyświetlono: 97 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Rolada z kremem i owocami w prosty sposób nabrała wiosennego wyglądu dzięki użyciu rosyjskiej tylki do kwiatów. Słodycz kremu idealnie równoważą liofilizowane wiśnie i morele ukryte w środku puszystego kremu.

  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt proporcje na blachę 40x40 cm:
4 jajka
1 szklanka cukru białego
1 szklanka mąki pszennej typ 405
3 łyżki gorącej wody
1/4 łyżeczki cream of tartar
szczypta soli

krem:
1/2 szklanki białek
szklanka drobnego cukru do wypieków
1/4 szklanki wody
sok z połowy cytryny BIO
szczypta soli
pół łyżeczki cream of tartar
łyżeczka pasty waniliowej
300 g masła w temperaturze pokojowej

10 g wiśni liofilizowanych
10 g moreli liofilizowanych

tylka rosyjska do tulipanów
tylka do listków tulipanów
barwniki spożywcze w żelu

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada biszkoptowa z kremem maślano-bezowym i wiosenną dekoracją

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą i cream of tartar ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Nadal miksując cienką strużką do białek wlewamy gorącą wodę. Chwilę miksujemy - białka po dodaniu gorącej wody jeszcze powinny zwiększyć objętość.
    Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy, aż żółtka połączą się z pianą.
    Do powstałej masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki.
    Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy.

    Ciasto pieczemy w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca znaczy, że jest upieczone.
    Podczas pieczenia rolady przygotowujemy papierowe ręczniki, na które będziemy wykładać roladę.
    Ręczniki posypujemy obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników.
    Upieczone ciasto przekładamy na papierowe ręczniki.
    Gorące ciasto zwijamy w roladę. Studzimy na kratce kuchennej.
  • 2. Krem:
    Z cukru i wody gotujemy syrop. Cały czas pilnujemy gotującego się syropu, żeby nie wykipiał.
    W czasie gotowania syropu w dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijamy na sztywno białka z solą i cream of tartar.
    Syrop gotujemy do momentu, gdy kropla syropu wpuszczona do kubeczka z zimną wodą utworzy twardą kulkę. Wtedy do syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Do ubitych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorący syrop. Po dodaniu całego syropu ubijamy jeszcze 15-20 sekund.
  • 3. W drugiej misce na puch ubijamy masło. Masło powinno mieć temperaturę 21-22°C.
  • 4. Do miski z bezą wkładamy termometr cukierniczy i czekamy, aż beza ostygnie do temperatury 35-36°C. Gdy beza osiągnie odpowiednią temperaturę ponownie ją ubijamy za pomocą robota planetarnego. Stopniowo dodajemy wcześniej ubite masło. Na koniec dodajemy pastę waniliową. Krem ubijamy jeszcze około 3 minut do uzyskania gładkiej, jednolitej puszystej konsystencji. Czas ubijania kremu zależy od mocy robota planetarnego.
  • rolada5. Zwijanie:
    Roladę smarujemy kremem. Część kremu zostawiamy do wykonania dekoracji.
    Na kremie układamy liofilizowane owoce. Roladę zwijamy.
  • tylki6. Pozostały krem dzielimy na kilka części i każdą barwimy na kilka kolorów. Jedną część barwimy na zielony - będzie potrzebny do wykonania listków.
  • rolada7. Do rękawa z tylką rosyjską nakładamy kilka kolorów kremu i wyciskamy za jej pomocą kolorowe kwiatki. Za pomocą tylki do listków wyciskamy zielone listki między kwiatkami.

Porady

Jeśli chcemy na ciastach i deserach w łatwy sposób wyczarować kwiecistą dekorację polecam użyć rosyjskich tylek. Dzięki nim szybko i prosto możemy odmienić wygląd tradycyjnych ciast i deserów.

Często do deserów używam liofilizowanych owoców, gdyż są zdrowe, a ich kwaskowy smak doskonale równoważy się ze słodkim smakiem kremów i polew. Liofilizacja to sposób przetwarzania żywności, który zmniejsza straty składników odżywczych produktu. Dlatego liofilizowana truskawka, malina czy wiśnia zachowuje te same witaminy i minerały co świeże owoce. Liofilizacja polega na usunięciu wody przez zamrożenie w bardzo niskiej temperaturze (do -50°C) i obniżonym ciśnieniu. Tak suszone owoce łatwo można rozetrzeć na pył dzięki czemu możemy uzyskać ciekawe i bardzo smaczne wykończenie ciast i deserów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

roladadomowe przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo - truskawkowym

Dodane przez: BARB

Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo -...

Idealna na letnie upalne dni.

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Dodane przez: danusia19671

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Prosta, szybka i do tego smaczna...

Rolada biszkoptowa z czekoladowym kremem z piernikami

Dodane przez: Iwona75

Rolada biszkoptowa z czekoladowym kremem...

Rolada z mocno czekoladowym kremem...

ROLADA BISZKOPTOWA Z PAPIERÓWKAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

ROLADA BISZKOPTOWA Z PAPIERÓWKAMI

Biszkopt pieczony z jabłkami a...

rolada

Dodane przez: majka190382

ROLADA BISZKOPTOWA Z BITĄ SMIETANĄ I DŻEMEM...

Składniki do przygotowania dostepne...

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Dodane przez: joanna30

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada, którą zrobicie w kilka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE