Rolada z kremem i owocami w prosty sposób nabrała wiosennego wyglądu dzięki użyciu rosyjskiej tylki do kwiatów. Słodycz kremu idealnie równoważą liofilizowane wiśnie i morele ukryte w środku puszystego kremu.
5 (1 ocen)
Porady
Jeśli chcemy na ciastach i deserach w łatwy sposób wyczarować kwiecistą dekorację polecam użyć rosyjskich tylek. Dzięki nim szybko i prosto możemy odmienić wygląd tradycyjnych ciast i deserów. Często do deserów używam liofilizowanych owoców, gdyż są zdrowe, a ich kwaskowy smak doskonale równoważy się ze słodkim smakiem kremów i polew. Liofilizacja to sposób przetwarzania żywności, który zmniejsza straty składników odżywczych produktu. Dlatego liofilizowana truskawka, malina czy wiśnia zachowuje te same witaminy i minerały co świeże owoce. Liofilizacja polega na usunięciu wody przez zamrożenie w bardzo niskiej temperaturze (do -50°C) i obniżonym ciśnieniu. Tak suszone owoce łatwo można rozetrzeć na pył dzięki czemu możemy uzyskać ciekawe i bardzo smaczne wykończenie ciast i deserów.
Komentarze