Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami

0 (0 ocen)

Pewnie część z Was pamięta,że był czas gdy piekłam sporo rolad. W związku z tym postanowiłam spróbować odchudzić jedno z moich ulubionych ciast i chyba się udało-każdy z przedstawionych plastrów waży około 60 g co daje nam 67 kcal. W 100 g/ 112 kcal...

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka rozm. M
    2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej- 25 g
    2 łyżki mąki pszennej-25 g
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej-10 g
    2 łyżeczki stevii
    1 łyżka kakao

    Nadzienie:

    400 g truskawek
    290 g jogurtu 0%
    2 łyżeczki stevii
    15 g syropu trzcinowego
    5 łyżeczek żelatyny
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada biszkoptowa z jogurtowymi babeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29v49tp 1. Białka udzielić do żółtek. w misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki i kakao. Odłożyć na bok.
  • image-0o76n9e 2. Do misy miksera przelać białka i ubić na sztywno ze szczyptą soli
  • image-1c2gxbf 3. Następnie dodać stevie i po jednym żółtku. Utrzeć dokładnie.
  • image-0b2hjsb 4. W dwóch partiach dodać sypkie składniki o delikatnie ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 10-12 minut. Zdjąć z blachy i przełożyć na czystą ściereczkę. Zrolować i zostawić do ostygnięcia
  • image-1f9pwa5 5. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić dokładnie w ¼ szklanki wrzątku. Lekko przestudzić.
    Do miski przelać jogurt i wymieszać ze stevią i ekstraktem waniliowym.
  • image-1n6djju 6. Następnie do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać i przelać do masy w misce i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
  • image-06stebh 7. 100 g a dokładnie 8 sztuk, umyć, osuszyć i odszypułkować. Do foremek na babeczki ( najlepiej silikonowych foremek) rozlać masę jogurtową i wcisnąć do każdej foremki po 2 truskawki. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
  • image-0yj5iu5 8. Pozostałe truskawki również umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Przełożyć do rondelka, dodać syrop trzcinowy i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i dusić jeszcze około 5-7 minut. Zdjąć z ognia i lekko zblendować. Dodać resztę żelatyny i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
  • image-0k6s62y 9. Biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim mus truskawkowy.
  • image-1gjnm5x 10. Jogurtowe babeczki ostrożnie wyjąć z foremek i rozłożyć na musie wzdłuż dłuższego boku. Zrolować.
    Ostatni ruch czyli zrolowanie trzeba zrobić szybko i sprawnie ponieważ masa truskawkowa jest płynna i może oprowadzić do rozmięknięcia ciasta. Następnie szybko i ciasto owinąć roladę folia spożywczą i odłożyć do lodówki na całą noc.
    Przed podaniem pokroić ukośnie na plastry o grubości około 2 cm i wierzch udekorować plastrami truskawek.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować