Rolada biszkoptowa z jagodami

  • wyświetlono: 968 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Robiłam tort urodzinowy i przesadziłam z ilością bitej śmietany, a że u mnie nic nie może się zmarnować więc powstała taka właśnie rolada z "odzysku" :) do niedzielnej kawki jak znalazł :)

1545998009610

Składniki

biszkopt na blachę z wyposażenia piekarnika (rolada wyszła duża):
•5 średnich jajek
•szklanka cukru
•1,5 szklanki mąki + łyżeczka proszku do pieczenia
•reszta:
•700 ml. śmietany kremówki 36 % + kopiasta łyżka cukru pudru
•1 gakaretka owocowa rozpuszczona w 150 ml. gorącej wody
•200 g świeżych lub mrożonych jagód
•łyżeczka masła + łyżka cukru do smażenia jagód
•na polewę:
•100 g gorzkiej + mlecznej czekolady (1 : 1) + 50 ml. śmietanki kremówki + łyżka oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada biszkoptowa z jagodami

  • 1. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać teraz porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .
    Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 170 stopniach ok. 25 - 30 minut.
    Gotowy wyjąć z piekarnika, przykryć wilgotną ściereczką i odwrócić papierem do góry, delikatnie zdjąć papier, biszkopt razem ze ścierką zwinąć w roladę i pozostawić tak na 10 minut.
    W tym czasie jagody wrzucić na rozgrzane masło, dodać cukier.
    Smażyć do zredukowania soków, tj. ok. 10 minut, pod koniec zrobić próbę gęstości wkładając na 10 minut do lodówki łyżkę owoców na spodeczku.
    Galaretkę rozpuścić dokładnie i odstawić do ostygnięcia, ale nie do lodówki.
    Śmietanę ubić dodając cukier puder, łyżkę gotowej śmietany dodać do schłodzonej galaretki aby ją zahartować, wymieszać i połączyć z całą bitą śmietaną.

    Roladę biszkoptową rozwinąć, wysmarować po całości kremem śmietanowym, schłodzone owoce ułożyć wzdłuż boku od którego zaczniemy zawijać.
    Delikatnie zwinąć w roladę pozostawiając ją nadal obwiniętą w ściereczkę, odłożyć na pół godziny aż nabierze kształtu.

    Teraz zrobić polewę czekoladową: śmietankę zagotować w małym garnuszku, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać aż do jej rozpuszczenia, dodać łyżkę oleju i ostudzić.

    Po zdjęciu ściereczki roladę udekorować dowolnie, ja polałam czekoladą, ozdobiłam resztą śmietany i całych owoców.
    Smacznego !!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiCiastobiszkoptDeserroladaJagodyowoce

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada biszkoptowa z makiem

Dodane przez: joanna30

Rolada biszkoptowa z makiem

Szybka i smaczna rolada. Idealna...

Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką

Dodane przez: Di bloguje

Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką

Koniecznie zróbcie tą roladę jabłkową....

rolada biszkoptowa

Dodane przez: Ika 1961

Rolada biszkoptowa z kremem

Tej rolady nie trzeba dekorować,...

Rolada biszkoptowa z nadzieniem jabłkowym

Dodane przez: anka1988

Rolada biszkoptowa z nadzieniem jabłkowym

Szybkie ciasto dla niespodziewanych...

Rolada szpinakowa z jagodami

Dodane przez: rzelkazag

Rolada szpinakowa z jagodami

Uwielbiam ciasta szpinakowe i z...

Biszkopt

Dodane przez: Magster

ROLADA BISZKOPTOWA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

Smaczny jesienny deser z prażonymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE