Rolada biszkoptowa z jabłkami

4.5 (163 ocen)

  • Łatwy

Soczysty i aromatyczny mus z pierwszych papierówek owinięty w delikatne ciasto biszkoptowe. Całość polana polewą z gorzkiej czekolady i ozdobiona wiórkami kokosowymi. Owocowy smak lata!

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajko kurze: 5 sztuk
    - cukier biały: 5 łyżek
    - cukier waniliowy (16g): 1 opakowanie
    - mąka pszenna tortowa: 4 łyżki
    - mąka ziemniaczna: 1 łyżka
    - proszek do piecznia: 1 łyżeczka

    - jabłka (świeże, tarte lub gotowy mus jabłkowy): 1 kilogram
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - imbir, kardamon: 0.5 łyżeczki
    - galaretka cytrynowa lub pomarańczowa: 1 opakowanie
    - cukier do smaku: 2 łyżki
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - polewa do ciasta: 1 opakowanie
    - wiórki kokosowe do dekoracji: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada biszkoptowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę.
  • 2. Dalej ubijając dodawać do piany po jednym żółtku.
  • 3. Do masy przesiać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
  • 4. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na to przełożyć ciasto i rozprowadzić równą warstwę.
  • 5. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 stopni do lekkiego zrumienienia.
  • 6. Przygotować czystą ściereczkę kuchenną, posypać ją delikatnie cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę tak, aby na wierzchu był papier do pieczenia.
    Delikatnie zdjąć papier. Przy pomocy ściereczki zwinąć roladę i zostawić do ostygnięcia.
  • 7. Jabłka – jeśli są świeże, zetrzeć na dużych oczkach tarki i przesmażyć, aż będą miękkie. Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, podgrzać. Dodać przyprawy i rodzynki. Do gorących jabłek wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, dosłodzić do smaku. Wystudzić, aż zaczną delikatnie gęstnieć pod wpływem galaretki.
  • 8. Ostudzoną roladę delikatnie rozwinąć, wykładać porcjami jabłka i znów zwijać. Na koniec owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
  • 9. Przygotować ulubioną polewę do ciast i ozdobić roladę, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować