Rolada biszkoptowa z jabłkami

  • wyświetlono: 1013 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Soczysty i aromatyczny mus z pierwszych papierówek owinięty w delikatne ciasto biszkoptowe. Całość polana polewą z gorzkiej czekolady i ozdobiona wiórkami kokosowymi. Owocowy smak lata!

PolskaGotuje
  • Łatwy

Składniki

- jajko kurze: 5 sztuk
- cukier biały: 5 łyżek
- cukier waniliowy (16g): 1 opakowanie
- mąka pszenna tortowa: 4 łyżki
- mąka ziemniaczna: 1 łyżka
- proszek do piecznia: 1 łyżeczka

- jabłka (świeże, tarte lub gotowy mus jabłkowy): 1 kilogram
- cynamon mielony: 1 łyżeczka
- imbir, kardamon: 0.5 łyżeczki
- galaretka cytrynowa lub pomarańczowa: 1 opakowanie
- cukier do smaku: 2 łyżki
- rodzynki: 0.5 szklanki
- polewa do ciasta: 1 opakowanie
- wiórki kokosowe do dekoracji: 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada biszkoptowa z jabłkami

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę.
  • 2. Dalej ubijając dodawać do piany po jednym żółtku.
  • 3. Do masy przesiać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
  • 4. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na to przełożyć ciasto i rozprowadzić równą warstwę.
  • 5. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 stopni do lekkiego zrumienienia.
  • 6. Przygotować czystą ściereczkę kuchenną, posypać ją delikatnie cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę tak, aby na wierzchu był papier do pieczenia.
    Delikatnie zdjąć papier. Przy pomocy ściereczki zwinąć roladę i zostawić do ostygnięcia.
  • 7. Jabłka – jeśli są świeże, zetrzeć na dużych oczkach tarki i przesmażyć, aż będą miękkie. Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, podgrzać. Dodać przyprawy i rodzynki. Do gorących jabłek wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, dosłodzić do smaku. Wystudzić, aż zaczną delikatnie gęstnieć pod wpływem galaretki.
  • 8. Ostudzoną roladę delikatnie rozwinąć, wykładać porcjami jabłka i znów zwijać. Na koniec owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
  • 9. Przygotować ulubioną polewę do ciast i ozdobić roladę, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkaroladaciasto biszkoptowekonkurs_owocowy

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada biszkoptowa z borówkami

Dodane przez: afrodyta

Rolada biszkoptowa z borówkami

Delikatna, ślicznie fioletowa,...

Prosta rolada biszkoptowa ze smażonymi jabłkami

Dodane przez: AnetaJ

Prosta rolada biszkoptowa ze smażonymi jabłkami

Niebo w gębie. Lekki, niezbyt słodki...

DELIKATNA ROLADA BISZKOPTOWA Z GALARETKĄ

Dodane przez: monikaT83

DELIKATNA ROLADA BISZKOPTOWA Z GALARETKĄ

Lekkie i pyszne ciasto. W przygotowaniu...

image-1djmnwc

Dodane przez: kasiagie

Rolada biszkoptowa z makiem

Nigdy jakoś szczególnie nie przepadałam...

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Dodane przez: danusia19671

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Rolada z kremem i galaretką do...

Rolada biszkoptowa z truskawkami

Dodane przez: afrodyta

Rolada biszkoptowa z truskawkami

Rozpływająca się w ustach rolada...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE