Rolada biszkoptowa z jabłkami

0 (0 ocen)

Z tą roladą poradzi sobie nawet osoba która zaczyna kulinarną przygodę. Jest bardzo prosta do zrobienia i jest pyszna w smaku.

Składniki:



  • 1 kg jabłek
    2-3 łyżeczki cynamonu
    4 łyżki cukru waniliowego
    Biszkopt
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    szczypta soli
    1 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier puder do oprószenia

Rolada biszkoptowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto plasterki jabłek oprószyć cynamonem i posypać cukrem waniliowym. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku i po łyżce cukru cały czas miksując aż masa będzie sztywna. Mąką z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka i równomiernie rozsmarować. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć roladę. Pozostawić do ostudzenia. Zimną oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy