Rolada biszkoptowa z czekoladowym kremem z piernikami

0 (0 ocen)

Rolada z mocno czekoladowym kremem na bazie mascarpone z dodatkiem pierników, przepyszna świąteczna propozycja dla zapracowanych, roladę robi się szybko i mało skomplikowanie, najwięcej czasu potrzeba do jej schłodzenia, ale już po ok. 2 godz. można ją zajadać.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka, osobno białka i żółtka
    1/2 szklanki cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    350 g mascarpone
    150 g ciemnej czekolady
    2-3 łyżki cukru pudru
    5 małych pierników w czekoladzie i nadziewanych dżemem (serca)

    Polewa:
    125 g masła
    1/2 szkl. cukru
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny

    Do posypania:
    2-3 pierniczki serca w czekoladzie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada biszkoptowa z czekoladowym kremem z piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Mascarpone i cukier puder zmksuj do połączenia, wlej zimną czekoladę i zmiksuj tylko do połączenia się składników, ważne by składniki miały podobną temperaturę- inaczej masa może się zwarzyć. Pierniczki posiekaj w kostkę, wmieszaj delikatnie do kremu, najlepiej łyżką. Krem wstaw na 30 minut do lodówki, musi być dobrze schłodzony.
  • 2. Biszkopt: ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach.

    Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.

    Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Roladę delikatnie rozwiń (nie można jej zbyt długo trzymać zwiniętej bo podczas rozwijania może popękać - max 15-20 minut) i rozsmaruj na całości krem, zroluj ją delikatnie wzdłuż dłuższego boku. Włóż do lodówki na min. 2 godziny.
  • 4. Polewa: masło rozpuść, dodaj cukier, kakao, gotuj na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia się składników. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, pozostaw na 10 minut do napęcznienia. Potem wlej do ugotowanej i w miarę ciepłej polewy, wymieszaj i odstaw aż polewa trochę zastygnie (nie wolno już po dodaniu żelatyny jej gotować). Polewą udekoruj roladę, wstaw ponownie do lodówki by polewa zastygła. Można ją udekorować pokruszonymi piernikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować